Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Απόφαση -χαστούκι στο Μνημόνιο από Τρικαλινούς δικηγόρους

Δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας ακυρώνει διατάξεις του μνημονίου σχετικά με τις περικοπές μισθών στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας.

Την υπόθεση, όπως αναφέρει... δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας χειρίστηκαν τρεις Τρικαλινοί δικηγόροι και συγκεκριμένα οι Απόστολος Γκατζιός, Νίκος Γουγουλάκης και Δημήτρης Κοντογιάννης.

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα της Ελευθιεροτυπίας

Μία ακόμη δικαστική απόφαση ακυρώνει διατάξεις του Μνημονίου. Το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας έκρινε παράνομες τις περικοπές μισθών σε εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Χαλκίδας, κατ' εφαρμογήν του πρώτου Μνημονίου.

Η δικαστική απόφαση, που υπόκειται σε έφεση, δέχεται ότι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν ανήκουν σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που επιχορηγούνται κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως πρέπει να εξαιρεθούν από τις περικοπές που επέβαλαν οι ν. 3833/2010 και 3845/2010.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 43 εργαζομένους στους οποίους το δικαστήριο διατάσσει την επιχείρηση να επιστρέψει περίπου 17.000 - 20.000 ευρώ ανά άτομο. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί άλλες δύο σχετικές αποφάσεις, που κρίνουν παράνομες τις περικοπές μισθών στους υπαλλήλους του Μετρό και του ΣΕΓΑΣ.

Η απόφαση αφορά επίσης υπαλλήλους όλων των ΝΠΙΔ της χώρας, τα οποία δεν λαμβάνουν χρήματα απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά επιχορηγούνται είτε με κοινοτικά χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων ειδικών λογαριασμών ενίσχυσης, π.χ. ΟΠΑΠ, Κτηματολόγιο Α.Ε., Μέγαρο Μουσικής, ΔΕΣΦΑ, ΣΕΓΑΣ κ.ά.

Οπως παρατηρεί ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Τρικάλων Απόστολος Χρ. Γκατζιός (που χειρίστηκε την υπόθεση της ΔΕΥΑ Χαλκίδας από κοινού με τους Νικόλαο Γουγουλάκη και Δημήτριο Κοντογιάννη), με την απόφαση «καταρρίπτονται μνημονιακές ρυθμίσεις οι οποίες παρανόμως είχαν εφαρμοσθεί σ' αυτή την κατηγορία των εργαζομένων και αποδόθηκε η πραγματικότητα όσον αφορά τη νομική μορφή των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, οι οποίες ενώ είναι επιχειρήσεις που διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εντούτοις συμπεριελήφθησαν παράνομα οι εργαζόμενοί της στις περικοπές του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου, οι οποίες αγγίζουν το 60% του βασικού μισθού τους».
το είδαμε trikaladay.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs