αρχαίου οστού ενός λύκου της περιοχής Ταϊμίρ της Σιβηρίας.
Προγενέστερες γονιδιωματικές εκτιμήσεις πρότειναν ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων σκύλων παρεξέκλιναν από τους λύκους το νωρίτερο πριν από 16.000 χρόνια, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Το γονιδίωμα από το αρχαίο οστό, του οποίου η ηλικία εκτιμήθηκε στα 35.000 έτη, μετά από ραδιοχρονολόγηση άνθρακα, αποκαλύπτει ότι ο λύκος Ταϊμίρ αντιπροσωπεύει τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των σύγχρονων λύκων και σκύλων.
«Τα σκυλιά μπορεί να έχουν εξημερωθεί πολύ νωρίτερα από ό,τι γενικά πιστεύεται», δήλωσε ο Λόβε Ντάλεν του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Η μόνη άλλη εξήγηση είναι ότι υπήρξε μία σημαντική απόκλιση μεταξύ δύο πληθυσμών λύκων εκείνη την εποχή, και ένας από αυτούς τους πληθυσμούς έγινε στη συνέχεια ο πρόγονος όλων των σύγχρονων λύκων», πρόσθεσε ο Ντάλεν, ο οποίος θεωρεί τη δεύτερη εξήγηση λιγότερο πιθανή, δεδομένου ότι προβλέπει πως μετέπειτα ο άλλος πληθυσμός των αρχαίων λύκων εξαφανίστηκε.
Οι ερευνητές έκαναν αυτές οι ανακαλύψεις αναλύοντας ένα μικρό κομμάτι οστού που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην χερσόνησο Ταϊμίρ στη Σιβηρία.
Αρχικά, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το θραύσμα οστού προερχόταν από λύκο, και το προσδιόρισαν μετά από γενετικά τεστ στο εργαστήριο.
Στη χερσόνησο ζουν σήμερα λύκοι, αλλά οι ερευνητές αποφάσισαν να ραδιοχρονολογήσουν το οστό ούτως ή άλλως και τότε συνειδητοποίησαν τη σημαντική επιστημονική αξία του ευρήματος.
Τα στοιχεία του DNA δείχνουν επίσης ότι τα σύγχρονα σκυλιά Χάσκυ Σιβηρίας και τα σκυλιά ελκήθρων της Γροιλανδίας μοιράζονται έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό γονιδίων με τον αρχαίο λύκο του Ταϊμίρ.