Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Αγωγή μισού εκατομμυρίου από τη Φωτεινή Δάρρα για ηθική βλάβη

Με αγωγή άνω του μισού εκατομμυρίου εις βάρος της ομάδας του «Πρωινού» (του 2013) και στελεχών του ομίλου AΝΤ1, η Φωτεινή Δάρρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Παπαχριστούδης απάντησαν στις αναφορές του πάνελ στην ....
προσωπική ζωή της τραγουδίστριας και διεκδικούν αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Το θέμα δημοσιεύει η εφημερίδα Espresso.

Στη συζήτηση της αγωγής ακούστηκαν διάλογοι απείρου κάλλους για «αγριογκόμενες», «τραγουδιάρες» και το «μεγάλο κρεβάτι του έντεχνου».

Αφορμή για τη δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, στάθηκαν οι αναφορές του Γιώργου Λιάγκα και του πάνελ της πρωινής εκπομπής στους δεσμούς της Φωτεινής Δάρρα με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον πιανίστα Γιώργο Παπαχριστούδη.

Σύμφωνα με την αγωγή (με γενικό αριθμό κατάθεσης 90588/2015 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 1581/2015), οι επίμαχες αναφορές συνιστούν παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ οι χαρακτηρισμοί από το «Πρωινό» έθιξαν την υπόληψη των τριών εναγόντων. Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια διεκδικεί αποζημίωση ύψους 299.000 ευρώ, ενώ οι αξιώσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Γιώργου Παπαχριστούδη (με τον οποίο η Δάρρα έχει μία κόρη) ανέρχονται σε 149.000 ευρώ έκαστος.

Στην κατάθεσή του πρόσωπο από το επαγγελματικό και το φιλικό περιβάλλον του μουσικοσυνθέτη αναφέρθηκε στους ενάγοντες ως σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες με σπουδαία πορεία και διεθνή απήχηση και υποστήριξε ότι όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής στις 18 Οκτωβρίου 2013 «προσέβαλαν τον πυρήνα της προσωπικότητάς τους».

Σύμφωνα με την espressonews.gr, όπως είπε:«λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, προσέγγισε την κυρία Δάρρα μια δημοσιογράφος για να της πάρει δηλώσεις. Εκείνη είπε ότι νιώθει πιο πλήρης από ποτέ και, μάλιστα, ευχήθηκε στη δημοσιογράφο να γίνει γρήγορα γονιός. Την επόμενη ημέρα στην εκπομπή, προλογίζοντας το βίντεο με τις δηλώσεις της, την παρουσίασαν ως… αγριογκόμενα». Ο ίδιος τόνισε ότι «αμφισβήτησαν την πατρότητα της κόρης της, αναρωτώμενοι «τίνος είναι το παιδί, του Παπαδημητρίου ή του Παπαχριστούδη»»

Χαρακτηριστικός είναι ο σχετικός διάλογος του μάρτυρα με τον δικηγόρο των εναγομένων, που δημοσιεύει η Espresso:

Δ: Στην αγωγή ο κ. Παπαχριστούδης αναφέρει ότι αναγνώρισε το παιδί με συμβολαιογραφική πράξη. Είχε δημοσιοποιηθεί αυτό;

Μ: Δεν ξέρω.

Δ: Ρωτήθηκε η κυρία Δάρρα στην συνέντευξη αν έχει παντρευτεί.

Μ: Ναι και απάντησε όχι.

Δ: Ήταν αληθές ότι είχε σχέση με τον Παπαδημητρίου;

Μ: Ναι.

Δ: Που είναι η αμφισβήτηση της πατρότητας του τέκνου;

Μ: Σε κάποια στιγμή αμφισβητήθηκε. Είπαν «ωχ, ποιανού είναι το παιδί;»


Ο μάρτυρας συνέχισε:

«Αναφέρθηκαν στο μεγάλο κρεβάτι του έντεχνου τραγουδιού, όπου μπορεί να μην φοράνε μίνι όπως οι τραγουδίστριες του λαϊκού, αλλά κάνουν άλλα και είπαν για τη Δάρρα ότι στο σπίτι βγάζει την …αρρώστια! (…) Αυτό την προσβάλλει κατάφωρα».


Χαμόγελα στο ακροατήριο έφερε και η συνέχεια του διαλόγου του μάρτυρα με τον δικηγόρο των εναγομένων:

Δ: Θα έλεγε κανείς ότι τα σχόλια έγιναν στο πλαίσιο της χαλαρής διάθεσης της εκπομπής;

Μ: Εγώ, όχι.

Δ: Η κυρία Σταμάτη τη χαρακτήρισε σέξι. Είναι απαξιωτικός ο χαρακτηρισμός και μάλιστα προερχόμενος από μια γυναίκα;

Μ: Αυτός καθαυτός όχι, αλλά ειπώθηκαν και άλλα.

Δ: Η λέξη γκόμενα είναι απαξιωτική;


Μ: Η αγριογκόμενα πάντως είναι!

Δ: Τι θα πει αγριογκόμενα;

Μ: Ε τι να σας πω; Εκείνη που κάνει άγρια πράγματα.

Δ: Μήπως η λέξη αγριογκόμενα σχετιζόταν με την έντονη σκηνική της παρουσία;

Μ: Εγώ πάντως δεν θα την χαρακτήριζα αγριογκόμενα!

Δ: Οι νέοι άνθρωποι, όπως στο πάνελ της εκπομπής έχουν το δικό τους λεξιλόγιο. ¨Εχετε παιδιά;

Μ: Δυο κόρες.

Δ: Δεν έχουν ένα διαφορετικό λεξιλόγιο σε σχέση με εμάς τους μεγαλύτερους;

Μ: Τα δικά μου παιδιά δεν χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις!


Σύγχυση στον μάρτυρα προκάλεσε και η ερώτηση του συνηγόρου σχετικά με μια αναφορά του πάνελ της εκπομπής.

Δ: Έκαναν λόγο για «τραγουδιά». Είναι αυτό μειωτικό;

Μ: Για «τραγουδιάρα»;

Δ: Όχι, όχι «τραγουδιά» είπαν.

Μ: Δεν ξέρω τη λέξη αυτή και τι εννοούν!


Σύμφωνα με την Espresso, oι συντελεστές του «Πρωινού» αναφέρθηκαν και στην εμφάνιση του μουσικοσυνθέτη και πρώην συντρόφου της τραγουδίστριας, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, λέγοντας πως αδυνάτισε και φέρεται ότι απέδωσαν το γεγονός στο «μανίκι», λέξη που, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ερμηνεύτηκε ως έντονη σεξουαλική δραστηριότητα!

«Eίπαν χαρακτηριστικά «σου τραβάω ένα μανίκι» και εννοούσαν την ερωτική πράξη που γίνεται με βίαιο τρόπο! Εκαναν μάλιστα και σχετική χειρονομία!» κατέθεσε απαντώντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι η επίμαχη λέξη αντιστοιχεί σε ιατρικό όρο.

Δ: Γνωρίζετε αν το μανίκι είναι ιατρικός όρος;

Μ: Οχι, δεν το γνωρίζω, γνωρίζω τον δακτύλιο.

Δ: Υπάρχει το λεγόμενο «γαστρικό μανίκι», gastric sleeve.

Μ: Μα έκαναν και συγκεκριμένη χειρονομία για το μανίκι!

Δ: Οταν το χέρι μπαίνει μέσα στο μανίκι, δεν κάνουμε μια χειρονομία;

Δημοσιογράφος της εκπομπής που κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά των εναγομένων υποστήριξε πως ο όρος αυτός υπάρχει στην Ιατρική και χρησιμοποιείται διότι το στομάχι μετά τη συγκεκριμένη επέμβαση μοιάζει με μανίκι! Αναφερόμενος στη χειρονομία που έκανε μέλος του πάνελ, είπε: «Εκανε μια κίνηση περιστροφής, όπως είναι το μανίκι. Εγινε κάτι εντελώς αυθόρμητα, χωρίς να υπάρχει άλλο υπονοούμενο».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο