Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ατσάλινος φράχτης για τους μετανάστες απειλεί 700 σπάνια είδη αιχμαλωτισμένων ζώων - Τεράστιες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις


Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που δεν είχε ποτέ συζητηθεί νωρίτερα, προέκυψε από τον τεράστιο ατσάλινο φράχτη για τον περιορισμό...
των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ. Και συγκεκριμένα, οι σοβαρότατες επιπτώσεις και κίνδυνοι που δημιουργούνται για το περιβάλλον, τα ζώα και ολόκληρες πόλεις.

Ο φράχτης, μήκους 650 μιλίων στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, κόβει στα δύο ολόκληρο το καταφύγιο άγριας ζωής στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε στο Τέξας. Οι υποψήφιοι για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο έχουν υποσχεθεί, μάλιστα, να τον κάνουν ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον εκλεγούν.

Σκοπός του φράχτη είναι η αποτροπή της μετανάστευσης από το Μεξικό και του λαθρεμπορίου. Το κατά πόσο έχει πράγματι επιτελέσει αυτό τον σκοπό παραμένει θολό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλα τμήματα του φράχτη έχουν διχοτομήσει περιβαλλοντικά πάρκα, ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις γης. Με συνέπεια να έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφεται η άγρια ζωή, αλλά και να υποφέρουν οικονομικά οι μικρές πόλεις στις δυο πλευρές του φράχτη που ζουν από τον περιβαλλοντικό τουρισμό.

Οι κοινότητες στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, που σήμερα έχει κοπεί στα δύο λόγω του φράχτη, αποτελούσαν για χρόνια τον προορισμό για τουρίστες που ενδιαφέρονταν να βιώσουν και να παρατηρήσουν το μοναδικό οικοσύστημα και τα σπάνια, απειλούμενα, είδη στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι τουρίστες αυτοί άφηναν 463 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην περιοχή. Άνθρωποι συνέρεαν απ' όλο τον κόσμο για να δούνε πάνω από 500 διαφορετικά είδη πουλιών και 700 σπάνια είδη ζώων.

Εκτός από τον οικο-τουρισμό, σημαντική οικονομική τόνωση έδιναν και οι Μεξικανοί που επισκέπτονταν την αμερικανική πλευρά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε μόνο για ψώνια. Οι συγκεκριμένοι ξόδευαν 1.3 δισ. δολάρια σε αγορές μόνο σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, το Μακ Άλεν.


Υπάρχουν, όμως, και πολύ σοβαρότερες συνέπειες. Στο μεγάλο κομμάτι της Κοιλάδας ο ποταμός έχει στροφές και κλίσεις. Ο φράχτης ακολουθεί το ανάγλυφο του ποταμού, δηλαδή εκτείνεται όχι σε ευθεία γραμμή αλλά με δαιδαλώδεις στροφές, πολλά μίλια μακριά από τις ακτές του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει «παγιδέψει» μεγάλες εκτάσεις γης, καθιστώντας τες ουσιαστικά νεκρές κι απροσπέλαστες ζώνες.

Επιπρόσθετα, εκτάσεις αμερικανικής γης από την πλευρά του Τέξας, κατέληξαν μετά την ανέγερση στην μεξικανική πλευρά! Σε αυτά τα κομμάτια γης περιλαμβάνονται ιδιωτικές κατοικίες αλλά και σημαντικά τμήματα από τρία εθνικά πάρκα άγριας ζωής.

Ακριβώς επειδή η Κοιλάδα του Ρίο Γκράντε είναι ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Β. Αμερική, επιστήμονες από το Τμήμα Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων του Τέξας είχαν ήδη αποστείλει στις αρχές αγωνιώδεις κλήσεις για να μην προχωρήσει η ανέγερση του φράχτη. Ενημέρωσαν έγκαιρα με λεπτομερή λίστα που περιελάμβανε τα είδη που θα αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο, δηλαδή 33 που έχουν χαρακτηριστεί είδη υπό εξαφάνιση και άλλες δεκάδες ακόμα ειδών υπό απειλή.


Όμως ο φράχτης κατασκευάστηκε.

Πρόσφατα, βιολόγοι επεσήμαναν σε μελέτη τους ότι ό φράχτης μειώνει την έκταση όπου κινούνται, τρέφονται κι αναπαράγονται τα ζώα της περιοχής κατά 75%. Αυτή η διατάραξη έχει θέσει σε σοβαρή απειλή τα μοναδικά είδη που υπάρχουν μόνο εκεί σε μικρούς πληθυσμούς και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ακόμη, η διατάραξη της περιοχής τους και η απομόνωση στην οποία εξαναγκάζονται τα ζώα, αφού πια δεν μπορούν να περάσουν τον φράχτη, δεν τα δυσκολεύει μόνο να τραφούν, αλλά μειώνει και την δυνατότητα αναπαραγωγής του. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι κίνδυνοι για σοβαρές ασθένειες.

Οι βιολόγοι των μεγάλων περιβαλλοντικών πάρκων λένε ότι ο φράχτης προκαλεί κατακερματισμό του περιβάλλοντος και εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ζώων στο ίδιο τους το φυσικό περιβάλλον. Ο φράχτης επηρεάζει το 70% της συνολικής έκτασης των τριών εθνικών καταφυγίων άγρια ζωής.

Πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα, ο φράχτης θα προκαλέσει την οριστική εξαφάνιση συγκεκριμένων απειλούμενων ειδών που επιστήμονες και πολιτεία έχουν αφιερώσει δεκαετίες δουλειάς και κονδυλίων για να τα διασώσουν. Η καταστροφή που συντελείται στο περιβάλλον και την άγρια ζωή πλήττει και την οικονομική ζωή της περιοχής, αφού με τον τουρισμό να μειώνεται δραματικά, οι γύρω πόλεις πέφτουν σε μαρασμό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs