Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΦΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EΛΛΑΔΑ Το BBC γυρίζει τηλεοπτική σειρά στη χώρα μας (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ιδέα γι’ αυτή την τηλεοπτική σειρά του ήρθε πριν από πολύ καιρό, ωστόσο, απέκτησε μια πιο ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρηματοπιστωτικής και προσφυγικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.....
Μπορεί οι άνθρωποι να συνδέουν την Ελλάδα με την αρχαία ιστορία και τις εντυπωσιακές παραλίες, ωστόσο, ο Σάιμον αυτό που επιδιώκει να προβάλλει είναι το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, που αναμείχθηκε και συνεχίζει να αναμειγνύεται στο πέρασμα τον αιώνων.


Αυτό που εξέπληξε τον παρουσιαστή του BBC2, ήταν τα «εξωτικά», όπως τα χαρακτηρίζει, άκρα της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν ηλιόλουστες ακτές στα νότια και δασώδη βουνά στα βόρεια. Για χάρη της τηλεοπτικής του σειράς, βρέθηκε στο Αγιο Ορος, την Κρήτη, τη Σύμη αλλά και την Αθήνα.

«Η πίστη είναι πάνω από όλα στην Ελλάδα. Το Αγιο Ορος, μια ορεινή χερσόνησος, που εξέχει στα βόρεια του Αιγαίου Πελάγους, είναι ένα μεγάλο πνευματικό κέντρο και αποτέλεσε την »καρδιά» της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1054. Υπάρχουν περίπου 20 μοναστήρια, πολλά από τα οποία μετρούν πάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Εκεί, απαγορεύεται να εισέλθουν γυναίκες, ενώ οι άνδρες πάνε για να προσευχηθούν και να συνδεθούν με τον δημιουργό τους. Κοίταζα το τοπίο με δέος», λέει ο παρουσιαστής σε συνέντευξή του στον Νικ Μπούλος
Από την άλλη πλευρά, γι’ αυτόν η Κρήτη ήταν μια αποκάλυψη. Οι άνθρωποι της τον εντυπωσίασαν ιδιαίτερα για το νεύρο και το πάθος τους.

«Είναι ηρωικοί, δραματικοί και πολύ χαρισματικοί», δηλώνει.

«Στο νησί έχουν εμμονή με τα όπλα. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες, επειδή υπήρχε διαδρομή λαθρεμπορίου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, με τους ντόπιους να τα βγάζουν σε κάθε ευκαιρία εορτασμού», προσθέτει.


Με τον πατέρα Ανδρέα στην Κρήτη

Αγαπημένο νησί του Σάιμον δεν είναι κάποιο από τα προφανή, κάποιο κυκλαδίτικο για παράδειγμα, αλλά η Σύμη.

«Είναι λαμπρή. Αν είχα να ζήσω οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Βρετανία, θα ήταν η Σύμη», υποστηρίζει.

Ο τρόπος ζωής, η νοοτροπία, το πάθος για το φαγητό φαίνεται πως έκαναν το μικρό νησάκι του Αιγαίου ειδυλλιακό στα μάτια του παρουσιαστή.


Οπως τονίζει, οι επισκέπτες της Ελλάδας δεν είναι σε θέση να βιώσουν ή να παρατηρήσουν τις οικονομικές δυσκολίες, που πλήττουν την χώρα. Τα περισσότερα νησιά είναι προστατευμένα χάρη στον τουρισμό, ωστόσο, η κρίση είναι φανερή στις μεγαλύτερες πόλεις.

Ο Σάιμον μεταφέρει την εμπειρία του από την επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία και τον σημάδεψε.

«Επισκέφτηκα μια περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι ζουν μέσα σε κοντέινερς και κάνουν ουρά για πάρουν ψωμί. Το πιο σπαρακτικό που συνάντησα, όμως, ήταν μια 83χρονη γυναίκα να ψάχνει μέσα σε κάδο. Δεν είχε χρήματα και η σύνταξή της είχε περικοπεί, δραστικά. Ηταν πραγματικά λυπηρό», θυμάται ο Σάιμον.


Στη σειρά, που παρουσιάζεται στο BBC2, περνούν όλες οι πτυχές του ελληνικού γίγνεσθαι. Η τρέχουσα ελληνικής ιστορία που δεν θα μπορούσε κανείς να αγνοήσει.

«Κατά βάθος πιστεύω πως το μέλλον της Ελλάδας είναι φωτεινό. Πρόκειται για μια πρόκληση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν τα έξυπνα μυαλά της χώρας φύγουν στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή», τονίζει.

«Οι Ελληνες είναι δυνατοί. Δεν μπορείς να περάσεις μέσα από χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, χωρίς να μάθος ένα-δύο πράγματα», καταλήγει ο Σάιμον.

Το «Greece with Simon Reeve» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή και θα κάνει βόλτα στην Ελλάδα την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα με οδηγό τον Σάιμον.

Δείτε εδώ το Trailer:

Greece on BBC
Travelling from the Islands of the Aegean to the rugged and mountainous north, Simon gets behind the picture-postcard image to learn more about Greece and the Greeks.
Δημοσιεύτηκε από ΕΛΛΑΔΑ - HELLAS - GREECE στις Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο