Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Έρευνα-καταπέλτης της FIFPro: Το 40% των παικτών στην Κύπρο γνώριζε για τα στημένα


Έρευνα που διεξήγαγε η FIFPro αρχές του περασμένου καλοκαιριού καταδεικνύει για πολλοστή φορά το ογκώδες πρόβλημα των στημένων αγώνων στην...
Κύπρο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας απάντησε θετικά στην ερώτηση «Περιήλθε στην αντίληψή σας οποιοσδήποτε αγώνας του κυπριακού πρωταθλήματος που ήταν στημένος;»

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ" το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που απάντησαν «ναι» στην πιο πάνω ερώτηση κυμαίνεται γύρω στο 40%, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και αποδεικνύει γιατί η ΚΟΠ παραλαμβάνει από την UΕFA πολύ συχνά φακέλους που αφορούν παιχνίδια με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.

Στην έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών έλαβαν μέρος περίπου 230 παίκτες της πρώτης κατηγορίας και διενεργήθηκε ανώνυμα για ευνόητους λόγους.

Επιπλέον, σε άλλη ερωταπάντηση διαπιστώνεται η αυξανόμενη τάση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση «Σας έχουν πλησιάσει για να συμμετάσχετε σε έναν προσυνεννοημένο αγώνα;», το ποσοστό των θετικών απαντήσεων πλησιάζει το 20%, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην ίδια ερώτηση που τέθηκε σε παρόμοια έρευνα το 2012 οι θετικές απαντήσεις που δόθηκαν ήταν μόλις 4%, ενώ 9% των ερωτηθέντων αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Η έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος ή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Διπλά συμβόλαια και φοροδιαφυγή

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις αναφορικά με τις συμπληρωματικές συμφωνίες που συνάπτουν οι διοικήσεις με τους ποδοσφαιριστές (τα ούτω καλούμενα διπλά συμβόλαια). Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρκετές ομάδες δεν καταθέτουν τη συμπληρωματική συμφωνία στην ΚΟΠ, ενώ ούτε δίνουν αντίγραφο -όπως υποχρεούνται- στους παίκτες. Είναι ένας από τους τρόπους που εφευρίσκουν οι ομάδες για να φοροδιαφεύγουν.




Περισσότερο αξιόχρεα

Καλύτερος είναι ο βαθμός της φερεγγυότητας των διοικήσεων έναντι των ποδοσφαιριστών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι αρκετά σωματεία καθυστερούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από έναν έως τρεις μήνες. Όσο παράλογη και να είναι η μεγάλη χρονική διάρκεια, το δικαίωμα των σωματείων κατοχυρώνεται σε ειδικό όρο στα συμβόλαια που υπογράφουν τα δύο μέρη. Ανάλογες έρευνες στο παρελθόν έδειξαν ασυνέπεια από πλευράς διοικήσεων στην πληρωμή δεδουλευμένων μέχρι και έξι μήνες ή και μεγαλύτερο διάστημα. 
Πηγή: politis.com.cy

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs