Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Τα μυστικά υγείας των κατοίκων του Πιόππι


Στο Πιόππι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Ιταλίας, σχεδόν κανένας από ...
τους κατοίκους δεν πάσχει από διαβήτη ή καρδιοπάθεια και οι περισσότεροι ζουν για πάνω από 100 χρόνια.
Ο καρδιολόγος Δρ Ασίμ Μαλότρα έχει μελετήσει αυτόν τον μοναδικό πληθυσμό και έχει ανακαλύψει τα μυστικά του για καλή υγεία.

Εκτός του ότι δεν καταναλώνουν ζάχαρη συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, οι κάτοικοι του Πιόππι δεν έχουν στρες και κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Πίνουν ένα ποτήρι κρασί καθημερινά και η διατροφή τους είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά καλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το Πιόππι προστατεύεται από την UNESCO ως «κοιτίδα» της μεσογειακής διατροφής.


Διατροφικά μυστικά

Ο Δρ Μαλότρα υποστηρίζει ότι ο «φόβος» μας απέναντι στα λιπαρά μάς έχει ωθήσει στην υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, γι’ αυτό και αυξάνονται όλο και περισσότερο οι δείκτες παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 ανά τον κόσμο.

Οι κάτοικοι του Πιόππι τρώνε πολλά λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο αλλά ελάχιστη ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Παρ’ ότι είναι Ιταλοί, τρώνε επίσης πολύ λίγα ζυμαρικά και πίτσα μόλις μία με δύο φορές τον μήνα!

Η εξήγηση που δίνει ο Δρ Μαλότρα για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του μικρού χωριού δεν έχει να κάνει τόσο με τις προτιμήσεις τους αλλά μάλλον με τη διαθεσιμότητα αγαθών στην περιοχή. Το Πιόππι είναι ιστορικά φτωχό χωριό όπου το τυρί δεν ήταν εύκολο να φτάσει στο πιάτο των κατοίκων, ενώ το κρέας ήταν ακριβό γι’ αυτούς. Από την άλλη, τα ντόπια λαχανικά και ψάρια και το ελαιόλαδο ήταν ανέκαθεν διαθέσιμα και μάλιστα σε αφθονία.


Γυμναστική & ξεκούραση

Οι κάτοικοι του Πιόππι δεν ξέρουν τι θα πει γυμναστήριο, παραμένουν όμως σε καταπληκτική φυσική κατάσταση, αφού είναι πολύ δραστήριοι και κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τιμούν επίσης τον μεσημεριανό ύπνο και κοιμούνται αρκετά το βράδυ.


Η ετυμηγορία του ειδικού

Ο Δρ Μαλότρα εκτιμά ότι η υιοθέτηση του τρόπου ζωής των κατοίκων του Πιόππι μπορεί να οδηγήσει σε 20 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα και καλό ύπνο μπορεί να βάλει ένα «φρένο» στους αυξανόμενους δείκτες παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs