Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Για παραβίαση πατέντας βρίσκονται στα δικαστήρια δυο μεγάλες εταιρείες


Το δρόμο του δικαστηρίου επέλεξαν να ακολουθήσουν δυο μεγάλες εταιρείες στη...
Γερμανία.

Η Gillette που παράγει και προωθεί στην αγορά τα ξυριστικά προϊόντα είναι θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού ομίλου επιχειρήσεων Procter & Gamble (P & G). Παρουσίασε το «Mach3» στην αγορά πριν από περίπου 20 χρόνια και από τότε ήταν η μόνη εταιρεία που επωφελούνταν από την πώληση των ανταλλακτικών λεπίδων του μοντέλου αυτού μέχρι που εμφανίστηκαν οι συμβατές ξυριστικές κεφαλές ανταγωνιστικών εταιρειών.

Η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε αίτηση έκδοσης προσωρινής διάταξης που να απαγορεύει την παραγωγή και την πώληση των αμφιλεγόμενων ανταλλακτικών απομίμησης στον κύριο αντίπαλό της, την Wilkinson, και στην αμερικανική μητρική της, την Edgewell. Την περασμένη Τρίτη διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία στο αρμόδιο δικαστήριο του Ντίσελντορφ.

Από τη σκοπιά της Gillette, μέσω του προϊόντος απομίμησης παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της με τον αριθμό ΕΡ 1695800, το οποίο αφορά τον τρόπο που προσαρμόζονται οι ανταλλακτικές λεπίδες στη λαβή του ξυραφιού. «Κάναμε σαφές ότι θα προβάλουμε αντίσταση εάν η Edgewell και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παραβιάσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα μας», επισήμανε πρόσφατα η Ντέμπορα Ματζόρας, διευθύντρια του νομικού τμήματος της Procter & Gamble.


Τα αντικρουόμενα επιχειρήματα της Wilkinson

Η Wilkinson και η Edgewell βλέπουν τα πράγματα όμως διαφορετικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ευρεσιτεχνία της Gillette είναι άκυρη διότι ο μηχανισμός που περιγράφεται δεν ήταν στην πραγματικότητα κάτι καινούργιο για το 1988, την χρονική στιγμή δηλαδή που χορηγήθηκε στη Gillette το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Γι’ αυτό και στην ακροαματική διαδικασία συζητήθηκε εκτενώς εάν καθοριστικά σημεία της πατέντας προαναφέρονται και στις προδιαγραφές άλλων ευρεσιτεχνιών. Ο δικηγόρος της Wilkinson κατηγόρησε στη συνεδρίαση τη Gillette, λέγοντας ότι έχει εγείρει «αξιώσεις που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας». Η Gillette φυσικά το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Μίχαελ Στέφαν, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, πιστεύει ότι ενέργειες τέτοιου είδους δικαστικές υποθέσεις αποδεικνύουν ότι το Δίκαιο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ευρεσιτεχνίας από μία προστατευτική ασπίδα άμυνας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, έγινε τώρα ένα στρατηγικό όπλο επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Ακόμη και για σχετικά απλά προϊόντα, όπως τα ξυραφάκια, όπως λέει. «Μόνο για το 'Mach3 Turbo' η Gillette δήλωσε 35 πατέντες», επισημαίνει ο Μ. Στέφαν. Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ θα αποφασίσει στις 18 Ιουλίου εάν τα φθηνά ανταλλακτικά για τα ξυραφάκια θα πρέπει να συνεχίσουν να πωλούνται ή όχι. Η αμφιλεγόμενη ευρεσιτεχνία πάντως λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.
Πηγή: Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο