Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Δραγασάκης: Οι δανειστές μπορούν να τροποποιήσουν κατά βούληση την ατζέντα και τους κανόνες


Ο Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει και πως η συμφωνία...
απέχει από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να τροποποιήσουν κατά βούληση την ατζέντα.
Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται πως «συνολικά η συμφωνία απέχει σε ορισμένα σημεία από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης», αλλά σημειώνει ότι «περιέχει δυνατότητες προς αξιοποίηση» με βασικότερη ότι «καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές και την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε 12 μήνες από σήμερα, όπως και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας της χώρας που είναι συνδεδεμένο με αυτό».

Ομως, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. «Πρώτον, το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει αντιφατικό. Οι ''εταίροι'' ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές. Και καθώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κράτους – οφειλέτη, ισχύει μόνο το ''δίκαιο'' του ισχυρού. Ετσι οι δανειστές μπορούν κατά βούληση να τροποποιήσουν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινήσουν ''τα γκολπόστ'', να προκαλέσουν συνειδητά αβεβαιότητα βλάπτοντας την οικονομία. Και είναι μυωπική η στάση της αντιπολίτευσης που ''τυφλωμένη'' από αντικυβερνητικό μένος υποτιμά του κινδύνους που αυτές οι πρακτικές εγκυμονούν, όχι για την κυβέρνηση αλλά για την χώρα», συνεχίζει.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει λόγο για δυνάμεις «που θέλουν την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση διαρκούς καταστολής, μέχρι να γίνει ανταγωνιστική- σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια – μέσω της διαρκούς ''εκκαθάρισης'' της οικονομίας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας. Και θέλουν το χρέος άλυτο πρόβλημα, για να λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός πίεσης και πειθάρχησις, ακόμα και εκβιασμού», ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία του Eurogroup συνιστά υποχώρηση αυτών των δυνάμεων.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μελλοντική συμμαχία από τις δυνάμεις αυτές με εγχώρια συμφέροντα με στόχο μια δεξιά, αντιδραστική παλινόρθωση. Μερικοί άλλωστε όπως ο πρόεδρος του ΕΛΚ δεν κρύβουν ούτε τα λόγια ούτε τις επιθυμίες τους», σημειώνει.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο