Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η «dream team» των μπράβων συνόδευε και παράγοντες ποδοσφαίρου


Ο «Ψηλός» ή «Βέλγος», 59 χρόνων σήμερα, ήταν ένας από τους αρχηγούς των εκβιαστικών ομάδων...
που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς φέρεται να διατηρούσε επιχείρηση υπηρεσιών συμβουλών για κανόνες ασφαλείας! 
Τον Αύγουστο του 2011, ο ίδιος και οι «φουσκωτοί» του είχαν ξυλοκοπήσει αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε πανηγύρι στον Ωρωπό.

Οι δύο συμμορίες εκβιαστών είχαν μοιράσει την Αττική σε τομείς, ενώ είχαν εξαπλωθεί σε… διευθετήσεις διαφορών, σε συνοδείες ποδοσφαιρικών παραγόντων για ενδυνάμωση του πρεστίζ τους και σε ξυλοδαρμούς κατά παραγγελία. Σημαντικό ρόλο στη δράση των συμμοριών είχαν δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. της Δυτικής Αττικής, ένας από τους οποίους συνελήφθη και ο άλλος αναζητείται. Οι ένστολοι φέρονται να είχαν ρόλο «εισπράκτορα» και εκφοβισμού των θυμάτων εκβιασμού.

Στην πρώτη ομάδα, αρχηγός ήταν ο επονομαζόμενος «Ψηλός» ή «Βέλγος» 59 ετών με υπαρχηγό τον «Μαλλιά» 51 ετών και στην δεύτερη αρχηγός και υπαρχηγός ήταν δυο Έλληνες αδέλφια 51 και 47 ετών. Η πρώτη παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Γκάζι, Κεραμικού, Βοτανικού, Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Γκύζη, Εξαρχείων, Παγκρατίου, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Κολωνακίου, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης και Περιστερίου. Η δεύτερη ομάδα παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Κεραμικού, Γκάζι, Πατησίων, Κολωνακίου, Μεταξουργείου, Συντάγματος, Γλυφάδας, Ψυρή, Λυκόβρυσης, Π. Φάληρου, Ασπρόπυργου, Κηφισιάς, Άνοιξης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Κυψέλης και Πειραιά.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατέβαλλαν από 200 έως 2.500 ευρώ μηνιαίως για προστασία. Οι συλληφθέντες «παρείχαν προστασία» σε τουλάχιστον 61 καταστήματα της Αττικής. Εκτός από εκβιασμούς και προστασία τα μέλη των δυο εκβιαστικών ομάδων συνόδευαν και μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου σε αγώνες προκειμένου να υποδηλώνουν την ισχύ του προσώπου που συνόδευαν! Επίσης διευθετούσαν διαφορές τρίτων προσώπων και ...προέβαιναν σε σωματικές βλάβες κατά παραγγελία και με συγκεκριμένο τιμολόγιο! Το απλό σπάσιμο χεριού είχε άλλη τιμή και όσο μεγαλύτερη η παραμονή του θύματος στο νοσοκομείο τόσο αυξανόταν η ταρίφα τους! 

Συνελήφθησαν 19 μέλη των οργανώσεων εκ των οποίων 16 Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ουκρανός, ενώ αναζητούνται 11 επιπλέον άτομα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκε μικρός αριθμός οπλισμού, ένα μπαστούνι στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε ξίφος, μικροποσότητα κοκαΐνης, 26 κινητά τηλέφωνα, 20 αμπούλες με αναβολικά. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώθηκε σε ατζέντες και διάφορες έγγραφες σημειώσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (νομοθεσία περί επιταγών, περί καζίνων, τοκογλυφία, αγοραπωλησία εξαρτησιογόνων ουσιών, συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς κ.α.) είναι επιπλέον 15 άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτικό, ενώ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο