Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: Καλπάζει η ιλαρά - 91 κρούσματα σε μία μόλις εβδομάδα


Την ανηφόρα τραβάει η ιλαρά, καθώς μόλις σε μία εβδομάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ μετρά 91 νέα κρούσματα...
, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή όλων για εμβολιασμό, ως η μοναδική λύση για την ουσιαστική θωράκιση του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 15 έως 21 Δεκεμβρίου δηλώθηκαν 91 νέα περιστατικά ιλαράς, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι εστίες βρίσκονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία, ενώ τα κρούσματα είναι κυρίως μικρά παιδιά Ρομά αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Να θυμίσουμε, ότι μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από την ιλαρά ένα βρέφος και ένας 17χρονος Ρομάκαι οι δύο. Το βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο 17χρονος Ρομά, επίσης ανεμβολίαστος, κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν πως αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται η επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs