Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Έκανε πίσω το υπουργείο Εργασίας – Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις απεργίες


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου αποσύρθηκε από την υπουργό Εργασίας ...
Έφη Αχτσιόγλου, η τροπολογία για την κήρυξη απεργιών, η οποία επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.
Η τροπολογία που είχε ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προέβλεπε ότι για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% της συνέλευσης από τα πρωτοβάθμια σωματεία αντί για το 20% που ίσχυε έως τώρα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τα Σωματεία, ενώ το ΠΑΜΕ είχε διοργανώσει συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

- Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.

- Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

- Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το χρονικό

Η σχετική διάταξη είχε ενταχθεί χθες χθες Δευτέρα σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή (στο νομοσχέδιο για τον δορυφόρο Hellas Sat) και προέβλεπε πως η απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας, αφορά τουλάχιστον το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Μια τέτοια απόφαση αποδυνάμωνε το ρόλο των συνδικάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων.

Παράλληλα στην τροπολογία είχε ενταχθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) τις δαπάνες που χορήγησε σε εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα, αλλά και στον ίδιο τον παθόντα (εργαζόμενο) την διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και στην αποζημίωση που δικαιούται όταν το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs