Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Χάθηκε πανάκριβος ρωσικός δορυφόρος – Τον προγραμμάτισαν με λάθος συντεταγμένες... [βίντεο]


Ένα λάθος προγραμματισμού -πλήγμα στο κύρος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας- ευθύνεται για ...
την απώλεια ενός πανάκριβου δορυφόρου τον περασμένο μήνα.

Η Roscosmos είχε ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι έχασε την επαφή με τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteor-M, μετά την εκτόξευση του πυραύλου που τον μετέφερε από το νέο κοσμοδρόμιο Vostochny στη ρωσική άπω Ανατολή. Κι όπως αποκάλυψε τώρα, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο Rossiya 24, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απώλεια του δορυφόρου οφείλεται σ’ ένα ανθρώπινο λάθος.


Ο πύραυλος που μετέφερε τον κόστους 45 εκ. δολαρίων Meteor-M κι άλλους 18 μικρότερους δορυφόρους που ανήκαν σε εταιρείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, είχε προγραμματιστεί με λάθος συντεταγμένες. «Ο πύραυλος προγραμματίστηκε λες και εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ» [στο Καζακστάν], είπε ο Ρογκόζιν. «Έκαναν λάθος στις συντεταγμένες»


Το διαστημικό κέντρο Vostochny βρίσκεται μέσα στα πυκνά δάση της τάιγκα στην περιοχή Αμούρ της Ρωσίας. Εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, ένα 24ωρο αφότου μια τεχνική βλάβη ανάγκασε τους υπευθύνους να αναβάλουν την κοπή της κορδέλας παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs