Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

New York Times: Πού πήγαν οι δωρεές για τον ναό Αγίου Νικολάου στη Ν. Υόρκη


Ερωτήματα θέτουν οι New York Times σχετικά με την αύξηση των δαπανών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών που θα...
χρησιμοποιούνταν για την ανακατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, 
στο μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμποριού, μετά την ανακοίνωση της κατασκευαστικής εταιρείας πως σταματά προσωρινά τις εργασίες.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου, θα αντικαθιστούσε μια μικρή εκκλησία που διαλύθηκε όταν κατέρρευσε ο νότιος πύργος του εμπορικού κέντρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 2001.


Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας θα χρηματοδοτούνταν κυρίως από δωρεές, όπως από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο, την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστόνης και την ιταλική πόλη του Μπάρι, όπου είναι πολιούχος ο Άγιος Νικόλαο, σύμφωνα με τους New York Times, σε δημοσίευμα της 26ης Δεκεμβρίου 2017.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το εκτιμώμενο κόστος ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι αποκάλυψαν την αναστολή των εργασιών ανακατασκευής του ναού, το κόστος έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια δολάρια αυτό το μήνα.


Δύο εταιρείες, η PricewaterhouseCoopers και η BakerHostetler, προσλήφθηκαν για να διεξάγουν ανεξάρτητη έρευνα για την κατασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 9 Δεκεμβρίου.

Η διακοπή των εργασιών έγινε από την υπεύθυνη κατασκευαστική εταιρεία για το έργο, την Skanska USA, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.


«Η αρχιεπισκοπή πιστεύει με βεβαιότητα πως η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στο εγγύς μέλλον και έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από την Skanska... ότι προσδοκούν στην ακύρωση της προσωρινής αυτής αναστολή για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Αρχιεπισκοπή για την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου» αναφέρει η ανακοίνωση.Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεύει πάνω από 500 ενορίες σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο μέλη και 800 ιερείς. Το περασμένο φθινόπωρο υπέφερε από ένα «σοβαρό και σύνθετο» οικονομικό έλλειμμα.

«Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, τα οικονομικά της βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση», δήλωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, συντάκτης για θέματα θρησκείας στη National Herald. «Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο όραμα».

Η Skanska, μέλος της Skanska ΑΒ με έδρα τη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι είχε παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής και συζήτησε εναλλακτικές λύσεις με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, αλλά τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει την κατασκευή.


«Λυπούμαστε που η διακοπή των εργασιών ήταν η μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Skanska USA, Τομ Γουέμπ την Τρίτη. «Είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο κάποια στιγμή στο μέλλον».

Τα σχέδια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, που θα αποτελούσε ένα μέρος για να προσεύχονται οι πιστοί, ήταν εμπνευσμένα από δύο βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη, την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος στη Χώρα. Το κτίριο επρόκειτο να καλυπτόταν από μάρμαρο από λατομεία της Αθήνας.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν πολύ πιο σεμνός. Το κτίριο στέγαζε μία ταβέρνα όταν οι Έλληνες μετανάστες το αγόρασαν το 1919 για να το χρησιμοποιήσουν ως εκκλησία. Ήταν το μοναδικό κτίριο που δεν ανήκε στο συγκρότημα του εμπορικού κέντρου που κατεδαφίστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση.