Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μόνο η γυμναστική δεν αρκεί για να αδυνατίσεις


Πιστεύεις ότι μπορείς να τρως ό,τι θέλεις με τη δικαιολογία ότι μετά θα λιώσεις στο γυμναστήριο; Τα πράγματα ...
δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά στην πράξη…
Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism αποδεικνύει αυτό που ήδη γνωρίζεις αλλά δεν λες να παραδεχτείς, δηλαδή ότι για να χάσεις τα περιττά κιλά πρέπει και να γυμνάζεσαι αλλά και να τρως σωστά.

Προκειμένου να αποδείξουν ότι το μυστικό για αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ πραγματοποίησαν δύο πειράματα: Στο πρώτο πείραμα, 34 γυναίκες ηλικίας 18 έως 32 ετών έκαναν τρέξιμο και ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες συνολικά, ενώ στο δεύτερο 36 γυναίκες ίδιας ηλικίας έκαναν το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής για 8 εβδομάδες.

Στην αρχή κάθε πειράματος οι επιστήμονες μέτρησαν το βάρος, τη μυϊκή μάζα και τα αποθέματα λίπους κάθε γυναίκας. Επίσης, οι γυναίκες έκαναν εξετάσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα σημαντικών ορμονών που επηρεάζουν την πείνα (ινσουλίνη, λεπτίνη, γκρελίνη, αμυλίνη, πεπτίδιο ΥΥ).

Στόχος των πειραμάτων ήταν να διαπιστωθεί αν η γυμναστική και μόνο, χωρίς να συνδυάζεται με δίαιτα, μπορεί να οδηγήσει έστω και σε μικρή απώλεια βάρους, ωστόσο οι συμμετέχουσες δεν το γνώριζαν. Αυτό που τους είπαν ήταν ότι η μελέτη έχει σαν θέμα την επίδραση της άσκησης στην εγκεφαλική και την καρδιοαναπνευστική λειτουργία κι αυτό για να αποφευχθεί η μεροληψία από την πλευρά των γυναικών. «Όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει γυμναστική συχνά κάνει και αλλαγές στη διατροφή του –συνειδητά ή υποσυνείδητα– κι αυτό μπορεί να καμουφλάρει την πραγματική επίδραση της γυμναστικής» αναφέρει ο Δρ Χανς-Πίτερ Κούμπις από τη Σχολή Επιστημών της Άθλησης, της Υγείας και της Γυμναστικής του Μπάνγκορ.

Στο τέλος των τεσσάρων και των οκτώ εβδομάδων σε καθένα από τα δύο πειράματα αντίστοιχα, οι μετρήσεις των ερευνητών έδειξαν ότι καμία από τις γυναίκες δεν έχασε βάρος, ασχέτως πόσα κιλά ήταν πριν ξεκινήσει τη γυμναστική.

Παρατηρήθηκαν, ωστόσο, κάποιες επιδράσεις ανάλογα με το βάρος των γυναικών. Από τη μία, στις αδύνατες γυναίκες η γυμναστική βοήθησε να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, όμως ακόμη σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι σε αυτές με παραπανίσια κιλά διαπιστώθηκαν ορμονικές αλλαγές που συσχετίστηκαν με εντονότερο αίσθημα πείνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος που η γυμναστική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει στο αδυνάτισμα.

«Το σώμα μας είναι τόσο καλά ρυθμισμένο που πάντα βρίσκει τρόπο να αναπληρώσει μια απώλεια ενέργειας μετά τη γυμναστική» εξηγεί ο Κούμπις. «Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, κάνοντας περισσότερη γυμναστική ή αυξάνοντας γενικότερα τη σωματική μας δραστηριότητα αυξάνεται η όρεξή μας, γι’ αυτό και είναι δυσκολότερο να πετύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους».

Το συμπέρασμα της όλης υπόθεσης είναι λοιπόν ότι ναι μεν το γυμναστήριο σου κάνει καλό, αλλά αν πραγματικά το έχεις βάλει στόχο να χάσεις βάρος θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσεις και το τι τρως…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs