Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Κλείστε το κινητό την ώρα της γυμναστικής


Οι άνθρωποι που μιλάνε στο κινητό ή γράφουν μηνύματα την ώρα που γυμνάζονται, υπονομεύουν...
την προσπάθεια αλλά και την υγεία τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε δύο μελέτες που πραγματοποίησαν με 45 φοιτητές διαπιστώθηκε ότι η ενασχόληση με το κινητό μειώνει την ένταση της προπόνησης και, το κυριότερο, επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμούς.

«Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα την ώρα που κάνετε βάδην ή ποδηλασία στο στατικό ποδήλατο, η προσοχή σας χωρίζεται στα δύο και αυτό μπορεί να διαταράξει την ορθοστατική σταθερότητα (ισορροπία)», δήλωσε παραστατικά ο δρ Μάικλ Ριμπόλντ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Ασκήσεως στο Κολλέγιο Hiram του Οχάιο.

«Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο είναι επιρρεπές στους τραυματισμούς από πτώσεις και σε μυοσκελετικές κακώσεις».

Στην πραγματικότητα, οι δύο μελέτες έδειξαν ότι η συγγραφή μηνυμάτων στο κινητό μειώνει την ορθοστατική σταθερότητα κατά 45%, ενώ η ομιλία κατά 19%.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ακούει κάποιος μουσική την ώρα που γυμνάζεται. Οι ίδιες μελέτες έδειξαν πως η μουσική δεν επηρεάζει σημαντικά την ορθοστατική σταθερότητα, επομένως μπορεί να αποτελεί «συνοδευτικό» της άσκησης. Πόσο μάλλον, που πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η κατάλληλη, έντονη μουσική αυξάνει την ένταση της άσκησης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις «Computers in Human Behavior» και «Performance Enhancement & Health».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο