Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης βάζουν φωτιά στις διαμαρτυρίες (pics)


Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν πρόσφατα στο Ιράν ταλάνισαν ολόκληρη την χώρα. ...
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ιράν φώναξαν ενάντια σε όλα όσα τους ταλαιπωρούν,




από την κυβέρνηση μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Σταδιακά, σε όλη τη χώρα, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον του ίδιου στόχου: Εναντίον μιας πλούσιας ελίτ που έχει αποκομίσει τα οφέλη ενός θεοκρατικού καθεστώτος.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτού φαίνεται να ωθήθηκε από μια επίδειξη πλούτου από εκατομμυριούχους Ιράνούς, οι οποίοι δεν κρατούν τον πλούτο τους μυστικό, ειδικά στην εποχή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

«Όταν μια περιστασιακή Maserati βρυχάται μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους της Τεχεράνης, τα γεμάτα λεωφορεία και τα σαθρά κτίρια, οι πεζοί αγανακτούν και αναθεματίζουν», γράφουν οι Shashank Bengali και Ramin Mostaghim στους Los Angeles Times.

Οι LA Times χρησιμοποίησαν για παράδειγμα το δημοφιλή λογαριασμό του Instagram «Rich Children of Tehran», όπου «τα ελκυστικά άτομα που διανύουν την 20η δεκαετία της ζωή τους επιδεικνύουν σανδάλια Hermes αξίας 1.000 δολ. και φιγουράρουν με φουσκωτά δίπλα στην πισίνα σε πολυτελή αρχοντικά σε μια πρωτεύουσα όπου, ίσως σε ένα άλλο μέρος της πόλης, πουλούν τα ίδια τους τα νεφρά για να ταΐσουν τις οικογένειές τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως λέει ο ιρανός δημοσιογράφος Amir Ahmadi Arian στους New York Times, «Οι πλούσιοι νεαροί Ιρανοί ενεργούν σαν μια νέα αριστοκρατική τάξη που αγνοεί τις πηγές του πλούτου τους».

«Οι οδηγοί Porsche και Maserati περνάνε στους δρόμους της Τεχεράνης μπροστά από τα μάτια των φτωχών και ποστάρουν τον πλούτο τους στο Instagram» γράφει ο Arian.

Οι ανισότητες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των διαδηλωτών έχουν οικοδομηθεί την τελευταία δεκαετία και φάνηκε ότι τελικά έφτασαν σε ένα σημείο ξεσπάσματος, ειδικά αφού ο πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι εισήγαγε έναν προϋπολογισμό λιτότητας.

Ενώ οι διαδηλωτές της εργατικής τάξης φώναζαν «Θάνατος στον Ρουχάνι» και «Θάνατος στον δικτάτορα», ο λογαριασμός των Πλούσιων Παιδιών της Τεχεράνης στο Twitter υποστήριζε έντονα τον πρόεδρο και την ιρανική κυβέρνηση.










Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs