Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μοντέλο «Αλεξανδρέττας» προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ερντογάν λένε οι Κούρδοι


Για κίνδυνο αλλαγής της δημογραφικής σύστασης και του πολιτικού χάρτη της Συρίας κάνει ...
λόγο το φιλοκουρδικό πρακτορείο ANF, 




το οποίο σε άρθρο του επισημαίνει τον κίνδυνο προσάρτησης από την Τουρκία, των περιοχών που αυτή ελέγχει, με την χρήση του μοντέλου της Αλεξανδρέττας, που το 1939, προσαρτήθηκε από την Άγκυρα μετά από δημοψήφισμα, το οποίο αμφισβητείται έως και σήμερα από τη Συριακή Δημοκρατία.

Το ANF τονίζει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εισβολής δήλωνε πως στόχος ήταν να «ασφαλίσουν τα σύνορα» ενώ τις επόμενες ημέρες αποκάλεσε τον στρατό της Συρίας ως δύναμη εισβολής επισημαίνοντας πως «οι αληθινοί ιδιοκτήτες της περιοχής θα εγκατασταθούν σε αυτή» κάτι που σύμφωνα με τους Κούρδους ήταν το πρώτο στοιχείο πως ένα «μοντέλο Αλεξανδρέττας» είναι στα πρόθυρα εφαρμογής.

Η Τουρκία εισέβαλλε σε μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Συρία στις περιοχές Μπάμπ, Αζάζ, Ράι και Τζαραμπλούς το 2016 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να σπάσει την σύνδεση μεταξύ των καντονιών του Σιζιρέ και του Αφρίν ενώ η Άγκυρα διόρισε κυβερνήτες και τοπικές διοικήσεις δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση.

Πολλές οικογένειες Τουρκμένων εγκαταστάθηκαν ήδη στην περιοχή και στήθηκα σχολεία τουρκικής γλώσσας. Οι προσπάθειες του Ερντογάν να «βρει ένα μέρος» για τα 3,5 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι το ορατό μέρος του σχεδίου του Ερντογάν να φτιάξει ένα «διάδρομο στη Μεσόγειο, παράλληλα με την Μπαμπ, Τζαραμπλούς, Αζάζ, Αφρίν και Ιντλίμπ σπό το Τζισρ Αλ Σουξούξ και την περιοχή GAP στα κουρδικά βουνά και από εκεί στα βουνά των τουρκμένων.

Το «σχέδιο Ερντογάν» που προσπαθούν να εφαρμόσουν σε στάδια αποτελείται από την ένωση του θύλακα του Ιντλίμπ-Τζαραμπλούς με το Αφρίν, η εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στις περιοχές που γίνεται η εισβολή και δημοψήφισμα παρόμοιο με εκείνο που έκανε η Τουρκία στην Αλεξανδρέττα όπου τουρκικές δυνάμεις μπήκαν ως «δυνάμεις ασφαλείας» το 1938.

Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο newsbeast.gr έκαναν λόγο για αναφορές μετακίνησης Τουρκμένων στις περιοχές που έχει εισβάλλει ο τουρκικός στρατός στη Συρία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs