Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τι απαντά o Δήμος για τις Γαλάζιες Σημαίες και την «υποστολή» τους σε όλη τη Ζάκυνθο


Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή είδηση πως η Ζάκυνθος χάνει όλες τις Γαλάζιες σημαίες που είχαν κερδίσει οι 18 παραλίες του νησιού. ...
Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος που έχει λάβει το θέμα της απόσυρσης των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες της Ζακύνθου, κάτι που απασχόλησε τη χθεσινοβράδινη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν λίγο ο Δήμος Ζακύνθου έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση…

Η Ζάκυνθος συμμετέχει στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες με σταθερά βελτιωμένες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα τον Μάιο του 2018 να συμμετέχει στο πρόγραμμα με 18 Γαλάζιες σημαίες προς οργάνωση στις παραλίες του νησιού.

Ωστόσο τρέχοντα θέματα διαχείρισης των υποδομών, καθώς και της πρόσληψης ναυαγοσωστικού προσωπικού με το νέο νόμο, που υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των ναυαγοσωστών σε 18 από 9 πέρυσι στην κάλυψη όλων των πολυσύχναστων παραλιών, καθιστούν δυσχερή πλέον την υπεύθυνη τήρηση των κριτηρίων που ορίζονται από το πρόγραμμα.

Ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ, αποφάσισε να ζητήσει άμεσα περισσότερους ελέγχους όλων των κριτηρίων από την Διαχειριστική Εταιρεία του προγράμματος, ώστε να πιστοποιηθεί με κατηγορηματικό τρόπο η αρτιότητα της διαχείρισης του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο νησί για το έτος 2018 και να μην αφεθεί καμία αμφιβολία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βραβευμένων παραλιών.

Συνεπώς κατά το υπόλοιπο της διάρκειας της θερινής περιόδου και για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο 2018, ο Δήμος Ζακύνθου θα συνεχίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, χωρίς την ανάρτηση των Σημαιών, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Η διαδικασία θα διαρκέσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο την ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών τον Ιούνιο 2019.

Tην ίδια ώρα, ο δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Κολοκοτσάς κάνει λόγο για ατύχημα ενώ επισημαίνει πως οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές αφού στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα που πήραν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα τακτοποιείται και το θέμα των ναυαγοσωστών. Ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να προσλάβει ο Δήμος ανέρχεται στους 18 και συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν σε Μπανάνα, Γέρακας, Άγιος Νικόλας, Αλυκές, Κερί, Αλυκανάς, Λαγανάς, Τσιλιβή και Καλαμάκι.

Ο αριθμός τους, καθορίστηκε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την έκδοση του τελευταίου ΠΔ είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε και που δεν μπόρεσε να βρει. Σκοπός μεταξύ άλλων η αποφυγή επιβολής προστίμων από το λιμεναρχείο.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά όπου έχουν επιβληθεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ως πρόστιμα από το Λιμεναρχείο μετά από ελέγχους. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, καθώς παρά την προκήρυξη 18 θέσεων δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Kαι μπορεί η νομοθεσία που καλείται να εφαρμόσει το Λιμεναρχείο να δίνει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και να καλύψει τα κενά, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υλοποιείται και επομένως για ένα ακόμη καλοκαίρι θα κληθεί να καταβάλει για τις παραβάσεις που θα διαπιστωθούν υψηλά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννη Φεραδούρο, "Έχουν, ήδη δοθεί πρόστιμα στο Δήμο, χωρίς να υπάρχει επίσημη προκήρυξη για τις θέσεις των ναυαγοσωστών που ζητούνταν". Το Συμβούλιο άφησε ανοιχτή την ύπαρξη δυνατότητας προσφυγής κατά των προστίμων. Με το νέο Π.Δ., μειώνεται ο αριθμός της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων σε μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου προκειμένου μια παραλία να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη από 500 σε 300 άτομα, αλλά και η απόσταση μεταξύ των πόστων των ναυαγοσωστών που θα είναι 200 μέτρα και όχι 300. Και σα να μην έφτανε αυτό, ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει είναι και η υποχρέωση του Δήμου να έχει ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες και το μήνα Σεπτέμβρη.

Επιπρόσθετα καταργείται η συνυπαιτιότητα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολυσύχναστες παραλίες. Ακόμη ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει στους ναυαγοσώστες εκτός από εξοπλισμό και είδη φαρμακείου, ένα μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ενώ σε περίπτωση που σε μια παραλία υπάρχουν τρεις ναυαγοσώστες, θα πρέπει να προσλαμβάνεται και ένας επόπτης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο