Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ισχιαλγία: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης


Η λέξη ισχιαλγία (δηλ. η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο) προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ...

ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί, είτε ξαφνικά, είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί.



Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κέντρου Σπονδυλικής Στήλης BackCare, Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth) απαντά στο ποιες είναι οι αιτίες της ισχιαλγίας, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς να προληφθεί.


Τι είναι κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και που οφείλεται η ισχιαλγία;

Ο πόνος στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου), και συνεχίζει κατά μήκος του μηρού, της γάμπας (γαστροκνημίας), έως το άκρο πόδι είναι αυτό που ονομάζουμε ισχιαλγία και σχεδόν πάντα οφείλεται σε πίεση μιας νευρικής ρίζας του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου χαμηλά στη μέση, στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή υπαισθησία του ποδιού και μυική αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο του ποδιού στο περπάτημα.



Ποιά είναι η θεραπεία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί σε λίγες μέρες ή λίγες βδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από παυσίπονα). Ο ασθενής δεν πρέπει να μένει στο κρεβάτι πάνω από μια δύο μέρες το πολύ και σταδιακά να επιστρέφει στις δραστηριότητές του. Φυσικά οι βαριές χειρονακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές η πιθανότητα επανεμφάνισης νέων επεισοδίων οξείας ισχιαλγίας στο μέλλον είναι περίπου 10-20%.



Πότε πρέπει να απευθύνεται κανείς στον ειδικό γιατρό;

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο ασθενής πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε τη συμβουλή Ορθοπαιδικού Χειρουργού ή Νευροχειρουργού (οπωσδήποτε όμως εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης). Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι έντονος και παρατείνεται περισσότερο από τρεις τουλάχιστον μήνες χωρίς σημάδια βελτίωσης και αντιθέτως επιδεινώνεται ή ακόμα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα και μυική αδυναμία στο πόδι.

Ο λόγος που όταν το πρόβλημα της ισχιαλγίας επιμένει για μακρύ χρονικό διάστημα ή επιδεινώνεται ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό για να του δώσει λύση είναι όχι μόνο για να αποφύγει την παρατεταμένη ταλαιπωρία αλλά κυρίως για να αποφύγει σοβαρές μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένη σοβαρού βαθμού πίεση νεύρου.




Υπάρχει κάποια περίπτωση που είναι επείγον να επισκεφθεί ο ασθενής τον ειδικό γιατρό;

Αν παράλληλα με τον πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση, υπάρχει η πιθανότητα κάποια μεγάλη κεντρική κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου να πιέζει τα νεύρα που είνα απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η ούρηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες. Αν αυτό συμβαίνει είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον ειδικό γιατρό το συντομότερο.



Ποια είναι η θεραπεία στις περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει;

Η σύγχρονη θεραπεία της ισχιαλγίας είναι η χειρουργική μικροδισκεκτομή.



Τι είναι η επέμβαση της Μικροδισκεκτομής

Κατά την μικροδισκεκτομή αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άρση της πίεσης της νευρικής ρίζας ώστε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να έχουμε άμεση και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο. Η επέμβαση γίνεται με χρήση ειδικού μικροσκοπίου μέσω πολύ μικρής τομής χαμηλά στη μέση. Σε εξειδικευμένα κέντρα η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs