Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Τι μπορεί να σημαίνουν οι διάφοροι ήχοι του σώματος; - Το σώμα μας μπορεί να μας προειδοποιήσει για ασθένειες


Το σώμα είναι πηγή διάφορων ήχων, άλλοτε αθώων, άλλοτε όμως σημαντικών και σοβαρών. Ξέρετε να τους ξεχωρίζετε....
;



1. Βουητό στα αυτιά σας

Αυτό που παράγει το ενοχλητικό βουητό είναι η κυψελίδα, γνωστή ως «κερί». Στην περίπτωση που το κερί όντως κάνει τα αυτιά σας να βουίζουν, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα το βγάλει με ένα ειδικό μηχάνημα, αλλά και στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικές σταγόνες για να αντιμετωπίσετε την κυψελίδα. Άλλος λόγος μπορεί να είναι η μουσική στη διαπασών, συνήθως από τα ακουστικά στο mp3 player σας. Αν οι εμβοές επιμένουν και ταυτόχρονα νιώθετε και έντονο πόνο, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε σε γιατρό. Ανάλογα με την ηλικία, οι εμβοές μπορεί να οφείλονται και σε βαρηκοΐα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια λύση είναι και η χρήση ακουστικού. 


2. Κάνουν κρακ οι αρθρώσεις σας

Πονούν οι αρθρώσεις σας σε γόνατα, δάχτυλα ή και αλλού και ακούτε εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο όταν τα κινείτε; Τότε χρειάζεται να το προσέξετε. Πολλοί μάλιστα προκαλούν αυτό το θόρυβο πιέζοντας τα δάκτυλά τους ή τη μέση ή το λαιμό τους για να ακουστεί το χαρακτηριστικό "κρακ", αλλά δεν πονούν. Αν νιώσετε όμως ότι πονάτε πρέπει να απευθυνθείτε κάποιον ειδικό.




3. Γουργουρίζει το στομάχι σας

Ο ήχος της πείνας είναι ένα καλό σημάδι πως ήρθε η ώρα για φαί. Αν όμως γίνεται συχνά, πρέπει να δείτε αν τρώτε σωστά ή αν είστε στα σωστά κιλά. Οι γιατροί λένε πως αν γουργουρίζει διαρκώς το στομάχι σας τότε ίσως πρέπει να παχύνετε.

Προσοχή όμως! Το γουργουρητό στην κοιλιά προέρχονται απο μετατοπίσεις αερίων στα έντερα και είναι μια φυσιολογική συνέπεια της πέψης. Πολλοί ωστόσο συνδέουν τους ήχους με την πείνα γιατί ακούγονται πιο έντονα όταν το στομάχι μας είναι άδειο.

Κάποιες φορές όμως το γουργουρητό είναι ένας σπασμός του εντέρου που οφείλεται στην υπερκινητικότητά του και κάποιες φορές μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη σπαστικής κολίτιδας. Αν πονάτε συχνά στην κοιλιακή χώρα ή στο στομάχι σας, τότε να δείτε έναν γιατρό.


4 . Αν έχετε συριγμό στο στήθος

Αν νιώθετε περίεργα στο στήθος και έχετε βήχα και δύσπνοια, ίσως αυτό να είναι δείγμα άσθματος και για αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε πνευμονολόγο. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του άσθματος περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά και άλλα.


5. Ροχαλίζετε

Αν δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και ροχαλίζετε συχνά, ενώ ξυπνάτε κουρασμένοι και έχετε συχνά υπνηλίες, τότε ίσως να πάσχετε από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Αυτό σημαίνει πως διακόπτεται η ανάσα σας την ώρα που κοιμάστε. Το σύνδρομο αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες και κυρίως τους παχύσαρκους. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs