Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Έφαγες του... σκασμού το Δεκαπενταύγουστο; Δες πώς θα καταπολεμήσεις τη δυσπεψία


Τι μπορεί να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία; Η δυσπεψία είναι ένα πρόβλημα στη χώνεψη που μπορεί να προκαλέσει...
πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, εμετό, διάρροια και γενική δυσφορία. 




Η δυσπεψία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση βαριάς, λιπαρής τροφής σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί όμως να οφείλεται επίσης στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σε αέρα που έχει παγιδευτεί στον πεπτικό σωλήνα και σε άλλες αιτίες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα με απλές θεραπείες και φυσικά συστατικά. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για να μάθετε πώς!

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συνδέονται με τη δυσπεψία είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνήθως οφείλεται σε αέρα που παγιδεύεται στον πεπτικό σωλήνα όταν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, πίνετε ανθρακούχα ποτά ή μιλάτε ενώ τρώτε. Προκαλεί μια αίσθηση υπερβολικής πληρότητας στην κοιλιά, σαν το στομάχι να είναι έτοιμο να εκραγεί και ακόμα και τα ρούχα σας μοιάζουν υπερβολικά στενά.

Μπορείτε, όμως, να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα με απλές τεχνικές και με αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες. Θέλετε να μάθετε πώς;


Συμβουλές για την πρόληψη της δυσπεψίας και του φουσκώματος

Τρώτε αργά και χωρίς διακοπή: είναι σημαντικό να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο φαγητό σας, να μασάτε καλά και χωρίς διακοπή και να αποφεύγετε να καταπίνετε αέρα ανάμεσα στα γεύματα, επειδή αυτή είναι μια σημαντική αιτία του φουσκώματος. Η καλά μασημένη τροφή διευκολύνει επίσης τη λειτουργία της πέψης.

Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών: αν ανήκετε στους ανθρώπους που πίνουν αναψυκτικά ή ανθρακούχο νερό, είναι καιρός να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να πιείτε νερό με λεμόνι, φυσικό νερό, χυμούς ή τσάι.

Εντοπίστε τα λαχανικά στα οποία έχει ευαισθησία το πεπτικό σας σύστημα: πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση ορισμένων λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το αγγούρι, το κολοκύθι, οι πιπεριές και το λάχανο, μεταξύ άλλων. Αν η κατανάλωση των τροφών αυτών προκαλεί μια αίσθηση φουσκώματος ή άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, είναι καλύτερο να μετριάσετε την κατανάλωσή τους και να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο.

Διαπιστώστε αν έχετε ή όχι δυσανεξία στη λακτόζη: η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ συνηθισμένη στον πληθυσμό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να δυσκολεύουν την πέψη και εκτός από φούσκωμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς και ναυτία.

Αφαιρέστε τις τροφές και τα γεύματα που περιέχουν πολλά λίπη: αποφύγετε την κατανάλωση τηγανητών και πρόχειρων τροφών, τα πολλά αβγά, καθώς και το βούτυρο και τα φυτικά έλαια.


Πέντε φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του φουσκώματος

Αν υποφέρετε από δυσπεψία και/ή φούσκωμα στην κοιλιά, υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτά τα προβλήματα με γρήγορο, φυσικό και οικονομικό τρόπο. Παρακάτω θα σας πούμε πώς να φτιάξετε πέντε φυσικά ροφήματα που μπορούν να μετριάσουν αυτή την ενοχλητική κατάσταση.


Τσάι από κανέλα

Η κανέλα και οι ιδιότητές της συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη διαδικασία της πέψης, ειδικά επειδή μειώνουν τις στομαχικές κράμπες και το φούσκωμα που προκαλεί η δυσπεψία. Για να φτιάξετε τσάι από κανέλα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλα σε σκόνη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, να το αφήσετε στην άκρη για λίγα λεπτά και μετά να το πιείτε αργά.


Πορτοκαλάδα

Το πορτοκάλι μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους φίλους σας όταν κάποια στιγμή αναπόφευκτα καταναλώσετε ένα βαρύ γεύμα. Πριν φάτε λιπαρές ή βαριές τροφές, φάτε ένα πορτοκάλι ή πιείτε μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα –το πορτοκάλι θα συνεισφέρει στην αύξηση των επιπέδων των οξέων στο στομάχι και θα βελτιώσει την πέψη.


Μαγειρική σόδα

Η αίσθηση βάρους και το φούσκωμα στο στομάχι αποτελούν συμπτώματα δυσπεψίας που οφείλεται στο φαγητό που καταναλώσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μαγειρική σόδα για ανακούφιση από αυτά, επειδή η μαγειρική σόδα βοηθάει στην καταπολέμηση της καούρας και απελευθερώνει τον αέρα που έχει παγιδευτεί στον πεπτικό σωλήνα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να φτιάξετε ένα σπιτικό αντιόξινο είναι να προσθέσετε μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε μισό ποτήρι νερό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού και έπειτα πιείτε το μείγμα αμέσως.


Τσάι από τζίντζερ

Το τζίντζερ συνεισφέρει στην έκκριση γαστρικών υγρών και βελτιώνει τη ροή των ενζύμων, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του φουσκώματος, των στομαχικών κραμπών, των αερίων και του πόνου λόγω της δυσπεψίας καθώς και στην ανακούφιση από αυτή, ειδικά αν έχετε καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα. Για να φτιάξετε τσάι από τζίντζερ, απλώς προσθέστε μερικά κομμάτια τριμμένου τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για δύο με τρία λεπτά πριν το πιείτε.


Τσάι από μέντα

Η μέντα είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της δυσπεψίας και βοηθάει το σώμα να χωνέψει σωστά την τροφή. Για να φτιάξετε τσάι από μέντα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικά φύλλα μέντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, έπειτα να το καλύψετε και να το αφήσετε στην άκρη για δέκα λεπτά πριν το πιείτε.
Πηγή: meygeia

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs