Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Εικόνα διάλυσης στις Γερμανικές ΕΔ – Αδυναμία στο να υπερασπιστούν τα εδάφη τους


Υπό διάλυση ο γερμανικός στρατός. Η εικόνα είναι άκρως τραγική στις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις....Τελειωμό δεν έχουν τα άρθρα στον γερμανικό Τύπο για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των γερμανικών κυβερνήσεων που ελέγχονται σχεδόν κατά 100% από γραφειοκράτες, τεχνοκράτες οικονομολόγους οι οποίοι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για θέματα στρατιωτικής ισχύος μιας γενιάς πολιτικών που αναδείχθηκε μετα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έφτασαν στο κατώτερο σημείο που θα μπορούσε να φανταστεί ο πλέον απαισιόδοξος στρατιωτικός αναλυτής, όπως αναφέρει το defencepoint.gr.

Έτσι παρα την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 1,3% στο τρομερό…1,5% του ΑΕΠ η εφημερίδα Zuddeutsche Zeitung σημειώνει ότι τα παραπάνω χρήματα που θα δοθούν δεν είναι τίποτα άλλο παρα σταγόνα στον ωκεανό. Χαρακτηριστικά όπως σημειώνει η εφημερίδα το 2018 το Γερμανικό κράτος θα δαπανήσει 38,5 δις ευρώ για την άμυνα του.

Από αυτά το 50% αφορά δαπάνες για το προσωπικό, 18% λειτουργικά έξοδα, και 13% για την αγορά νέου στρατιωτικού υλικού. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικά χρόνια το ΝΑΤΟ έχει θέσει στα μέλη του ως στόχο την δαπάνη του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κάτι που η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτύχει για πολλά χρόνια εάν κρίνουμε από το ρυθμό αύξησης του ποσοστού του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα κάθε χρόνο.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Zuddeutsche Zeitung η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο Γερμανικό Στρατό είναι τέτοια ώστε όταν ο Bundeswehr έστειλε μια εκστρατευτική δύναμη στο Αφγανιστάν την περίοδο 2011-2014 οι απαιτήσεις σε υλικά και μέσα ήταν τόσο μεγάλες ώστε απογυμνώθηκαν ότι αποθέματα υλικών και ανταλλακτικών υπήρχαν πίσω στη Γερμανία για να υποστηριχτεί η αποστολή.

Αποτέλεσμα αυτής της τετραετούς κατάστασης ήταν η αποδυνάμωση του Γερμανικού Στρατού και η πρακτική του αδυναμία να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη.

Όμως και η εφημερίδα Bild αναφέρεται στην κατάσταση των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας την σχετική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απέκρυψε περιπτώσεις κακής λειτουργίας οπλικών συστημάτων, ενώ όπως σημειώνεται ολόκληρο το 2017 δεν υπήρχε ούτε ένα επιχειρησιακό υποβρύχιο από τα έξι που το Γερμανικό Ναυτικό διαθέτει, οι μισές φρεγάτες (από τις εννέα) και τα μισά άρματα μάχης (από τα 225) ήταν επιχειρησιακά, ενώ μόλις τρία επιθετικά ελικόπτερα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Μόνο 4 από τα 128 γερμανικά Eurofighter είναι ικανά να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις

Οπως είχαν αναφέρει γερμανικά ΜΜΕ προ μηνών, μονο μια «χούφτα» από τα Eurofighter που διαθέτει η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία είναι ικανά για επιχειρήσεις καθώς λόγω τεχνικών προβλημάτων μόλις 10 από τα 128 μαχητικά αυτού του τύπου που διαθέτει η Luftwaffe μπορούν να συμμετάσχουν σε αποστολές.

Το πρόβλημα προέκυψε από την διαρροή ψυκτικού υγρού στους αισθητήρες των πτερυγίων, που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και τον εντοπισμό εχθρικών αεροσκαφών η επίθεσης με άλλα μέσα.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η Γερμανία στο πλαίσιο της Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, είναι η ύπαρξη 82 μαχητικών έτοιμων να παρέμβουν σε καταστάσεις κρίσης.

Το θέμα όμως των αισθητήρων δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Luftwaffe, καθώς το Der Spiegel αναφέρει ακόμη ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί πύραυλοι με αποτέλεσμα μόνο 4 τελικά Eurofigher να είναι επιχειρησιακά έτοιμα ακόμη και για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε μάχη.

Ο γερμανικός Στρατός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Eurofighter χωρίς όμως να δώσει τον ακριβή αριθμό των μαχητικών που είναι ετοιμοπόλεμα, καθώς οι πληροφορίες αυτές είναι διαβαθμισμένες.

Στο σχετικό έγγραφο που είχε κατατεθεί πριν ένα χρόνο στο Κοινοβούλιο, ο Στρατός ανέφερε ότι 39 από τα 128 μαχητικά ήταν ετοιμοπόλεμα αν και όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό ο Στρατός φαίνεται να υπολογίζει σε αυτό τον αριθμό όλα τα αεροσκάφη τα οποία είναι σε θέση να πετούν και όχι εκείνα που μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις πλήρως οπλισμένα και με όλα τα σύστημα άμυνας να λειτουργούν κανονικά.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πραγματικά απελπιστική.

Κανένα από τα έξι υποβρύχια του γερμανικού πολεμικού ναυτικού δεν είναι ετοιμοπόλεμο. Επίσης, μάχιμες είναι μόνο οι 9 από τις 15 φρεγάτες και μόλις τα 95 από τα 244 τανκς.

Η Γερμανία μπορεί να διαθέτει μια αξιολογότατη πολεμική βιομηχανία, που κατασκευάζει και πουλά τανκς, καράβια, αεροπλάνα και υποβρύχια σε άλλες χώρες, όμως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι χειρότερες από πολλών χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs