Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν


Σημαντικές μειώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές από την αρχή του χρόνου αναμένεται να νομοθετήσει ...
η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.




Ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το 20%, που είναι σήμερα, στο 13,33%.

Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την επικούρηση και το εφάπαξ παραμένει μεν στο επίπεδο του 11% (7% και 4% αντίστοιχα), αλλά με βάση υπολογισμού τα 586 ευρώ. Έτσι, προκύπτει και το ποσό των 64,5 ευρώ.

Εκτός από τις μειώσεις πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η/1/2019, θα εφαρμοστεί κανονικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, η βάση θα είναι τα καθαρά κέρδη συν τις ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς χωρίς να υπάρχει η έκπτωση του 15% που υπήρχε φέτος.

Ταυτόχρονα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13,3% αντί 20% φέρνει και μείωση των συντάξεων.

Σήμερα οι εισφορές σύνταξης είναι 20% επί του μηνιαίου μισθού για τους μισθωτούς ή του μηνιαίου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, και επιστήμονες, δηλαδή τους μη μισθωτούς. Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση μισθό ή μηνιαίο εισόδημα στο οποίο αντιστοιχούν καταβληθείσες εισφορές 20%.




Οι εισφορές σύνταξης μειώνονται για επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από 7.033 ευρώ ετησίως και αγρότες που δηλώνουν πάνω από 4.923 ευρώ ετησίως. Οσοι είναι κάτω των 7.033 και κάτω των 4.923 ευρώ θα συνεχίσουν να έχουν την κανονική εισφορά σύνταξης στο 20% του εισοδήματος.

Η μείωση των εισφορών όμως θα οδηγήσει και σε μείωση συντάξεων, καθώς η βάση υπολογισμού δεν θα είναι πλέον το εισόδημα επί του οποίου αντιστοιχούσαν εισφορές σύνταξης 20%, αλλά το νέο μειωμένο εισόδημα κατά το ποσοστό μείωσης των εισφορών

Ως προς τη μείωση των εισφορών, τώρα, ωφελημένοι θα είναι όσοι δηλώνουν πάνω από 7.033 ευρώ.

Όσοι δηλώνουν πάνω από 7.033 ευρώ θα έχουν εισφορά σύνταξης 13,3% και με το 6,95% της ασθένειας θα δίνουν συνολική εισφορά 20,25%. Ομως θα έχουν και μείωση συντάξεων για το διάστημα των μειωμένων εισφορών τους από το 2019 και μετά.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs