Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Το τρίγωνο του Εγκέλαδου: Τι συμβαίνει και η Ελλάδα «πολιορκείται» από τους σεισμούς


Εντονη σεισμική δραστηριότητα με αλλεπάλληλες δονήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, κατέγραψε σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. ...



Το μεγαλύτερα χτυπήματα του Εγκέλαδου, ήταν στην Ζάκυνθο όπου σημειώθηκε ισχυρή δόνηση 6,4 Ρίχτερ, ακολούθησε δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Λαμία και πριν από λίγο, ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε ταρακουνώντας την Σίφνο με 4,2 Ρίχτερ. Δεκάδες άλλες δονήσεις ξεκινώντας από μέγεθος του ενός ρίχτερ, κατέγραψε μόνο σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ, μόνο στην Ζάκυνθο, σημειώθηκαν περισσότεροι από 50 μετασεισμοί.

Γεωγραφικά και μόνο, ακολουθώντας την σημερινή πορεία του Εγκέλαδου στις μεγάλες δονήσεις που έδωσε σήμερα, βλέπουμε ότι σχηματίζει ένα τρίγωνο χτυπώντας πρώτα την Ζάκυνθο, στη συνέχεια τη Λαμία και μετά στη Σίφνο.

Ανεξάρτητα από αυτή την γεωγραφική παρατήρηση, οι σεισμολόγοι έχουν επισημάνει τα ρήγματα του Ιονίου στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του Κεντρικού Ιονίου. Πρόκειται για το ρήγμα μήκους 6 χιλιομέτρων, που εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού.

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρηγμάτων μπορεί να γίνει πιο σοβαρό με βάση και την παλαιότερη προειδοποίηση του κ. Ακη Τσελέντη για τους νέους σεισμούς που εκτιμά ότι θα φέρουν οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο.


Το τρίγωνο του Εγκέλαδου


Οι σημερινές δονήσεις όπως τις κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs