Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Γιατί μπορεί να νιώθεις συνεχώς κουρασμένος - Μάλλον σας λείπει μια βιταμίνη από την διατροφή σας


Υπάρχουν μέρες ολόκληρες ή ακόμα και εβδομάδες που όσο και να προσπαθείς να ξεκουραστείς...
, δεν τα καταφέρνεις καθόλου; 




Μήπως συγχρόνως πονάει η μέση σου ή γενικότερα τα κόκκαλά σου; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει έλλειψη από μια βιταμίνη.

Στην Ελλάδα, την συγκεκριμένη βιταμίνη την έχουμε σε αφθονία. Κι αυτό γιατί μπορούμε να πάρουμε την βιταμίνη D, κατευθείαν από τον ήλιο. Κι όμως, όπως έχουν δείξει έρευνες, πάνω από τους μισούς Έλληνες άνω των 65, έχουν μεγάλη ανεπάρκεια σε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Κι όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, το ποσοστό αυξάνεται.

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην απορρόφηση του ασβεστίου και το φωσφόρου. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις συχνά δεν μας επιτρέπουν να περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε στη φύση, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης.

Ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι καταλυτικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, ενώ η πρόσληψη της βοηθά επίσης στην σωστή ανάπτυξη των οστών.

Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι μόλις 10 λεπτά. Όμως η αλλαγή του τρόπου ζωής μας και οι αυξημένες υποχρεώσεις, δεν μας δίνουν τον καθημερινό χρόνο που θα θέλαμε ώστε να μην έχουμε έλλειψη της βιταμίνης D.

Οι σωματικοί πόνοι έιναι ένα από τα πιο φανερά σημάδια αυτής της έλλειψης, σύμφωνα με τη Dr. Debra Rose Wilson. Όμως από μόνος του ένας πόνος δεν φτάνει για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, θα πρέπει να παρατηρήσεις αν έχεις κι άλλα συμπτώματα όπως άγχος, εύθραυστα κόκαλα, έντονοι σωματικοί πόνοι, σε σημείο που να μην μπορείς να περπατήσεις και υπερβολική κούραση. Ο πιο σίγουρος τρόπος βέβαια να μάθεις αν έχεις ανεπάρκεια είναι βέβαια να κάνεις εξετάσεις αίματος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs