Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Τραγικό: Πούλησε την 6χρονη κόρη της για 3000 δολάρια! Δείτε γιατί


Στην απόγνωση έχουν οδηγήσει ο λιμός και η λειψυδρία στο χειμαζόμενο από την ξηρασία Αφγανιστάν πολλές οικογένειες...
, που αναγκάζονται να πουλήσουν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά για να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας χήρας, που έχασε τον άνδρα της στον πόλεμο και πούλησε την εξάχρονη κόρη της «για να γλιτώσει από το λιμό», όπως είπε στην κάμερα του CNN

Συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου επισκέφθηκε προσφυγικό καταυλισμό έξω από την Χεράτ και μίλησε με τη Μαμαρίν που έχασε το σπίτι της και ζει τώρα με τα υπόλοιπα παιδιά της σε ένα αντίσκηνο από νάιλον, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες της, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της ξηρασίας στο δυτικό Αφγανιστάν. Μιας ξηρασίας που απειλεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως είπε η Μαμαρίν στο CNN, έφυγε απ’ το χωριό της με τα τρία παιδιά της και πήγε στον προσφυγικό καταυλισμό ελπίζοντας ότι θα της παράσχουν βοήθεια, αλλά μάταια. Ανησυχώντας μήπως πεθάνουν από την πείνα αποφάσισε το αδιανόητο: «έδωσα την κόρη μου σ’ έναν άνδρα για περίπου 3.000 δολάρια, αλλά μέχρι στιγμής έχω πάρει στο χέρι μόνον 70».
Η Μαμαρίν με την κόρη της Ακίλα (Φωτογραφία: CNN)

Ήταν μια απόφαση απίστευτα δύσκολη, αλλά αναγκαία, είπε, αφού δεν υπάρχει κάποιος βιοπαλαιστής στην οικογένεια για να φέρει ψωμί. Η μικρή Ακίλα δεν ξέρει ακόμη τι της επιφυλάσσει η μοίρα της. «Δεν είχα άλλη επιλογή… Θα πρέπει να φύγει. Ποιος θα πουλούσε ένα κομμάτι της καρδιάς του, αν δεν χρειαζόταν πραγματικά να το κάνει;», είπε η μάνα της.

Το κορίτσι αγόρασε ο Νατζμουντίν, που ζει σε μια άλλη, πλουσιότερη σκηνή, λίγο πιο πέρα και το έταξε στον δεκάχρονο γιο του, Σερ Αγά. Μιλώντας στην κάμερα του CNN ο Νατζμουντίν είπε ότι η αγορά της μικρής ήταν μια πράξη φιλανθρωπίας. «Η οικογένειά της δεν είχαν να φάνε. Πεινούσαν», είπε διευκρινίζοντας ότι σκοπεύει να αποπληρώσει σταδιακά το υπόλοιπο ποσό στη μητέρα της. Κι όταν του επισημάνθηκε ότι η Ακίλα είναι πολύ μικρή, ο Νατζμουντίν απάντησε ότι αυτό δεν έχει σημασία, κάνοντας λόγο για μακραίωνη παράδοση στο Αφγανιστάν. «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν εδώ. Ακόμη κι ένας ηλικιωμένος παντρεύεται ένα μικρό κορίτσι. Γίνονται αυτά», είπε.

Μετά από δεκαετίες πολέμων και ενώ οι συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν και το «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζονται, το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει πλέον ένα οξύτατο πρόβλημα έλλειψης τροφίμων σε πολλές περιοχές του. 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί απέχουν μόλις ένα στάδιο από τον λιμό σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, αριθμός που μπορεί να ξεπεράσει του χρόνου τα δέκα εκατομμύρια, όπως υπολογίζουν οργανώσεις αρωγής, αν δεν συνδράμει τη χώρα η διεθνής κοινότητα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs