Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο μύθος για το πώς πήρε το όνομα του το Ποντικονήσι


Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή....
Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου 
και μπορεί κανείς να το θαυμάσει κυρίως από μακριά. Το νησάκι αποτελεί ένα πραγματικό φυσικό μουσείο και προτατεύεται αυστηρά. Γι’ αυτό το λόγο η επίσκεψη στο Ποντικονήσι απαγορεύεται για λόγους προστασίας του ώστε να μην ποδοπατηθεί από τους επισκέπτες και καταστραφεί η σπάνια ομορφιά του.


Το νησάκι μπορεί να επισκεφτεί κανείς μόνο στις 6 Αυγούστου οπότε και γιορτάζει η εκκλησία που είναι χτισμένη στο νησί και η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Εκείνη την ημέρα επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί για θρησκευτικούς λόγους, δηλαδη για προσκύνημα και τις υπόλοιπες μέρες επιτρέπεται μόνον η στιγμιαία επίσκεψη και η άμεση αναχώρηση από το βράχο και μάλιστα μόνο σε ορισμένα σημεία του, κάτω από την επίβλεψη υπευθύνων φυλάκων.


Το Ποντικονήσι είναι ένα καταπράσινο νησάκι με ψηλά κυπαρίσσια και άλλα φυτά σπάνιου κάλλους και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονοματός του. Σύμφωνα με έναν μύθο, το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα που τον έφερε στο νησί των Φαιάκων. Σύμφωνα με τον μύθο κατά τη διάρκεια της τρομερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο και έτσι του έδωσε το όνομά του. Η άλλη και πιο πιθανή εκδοχή είναι το νησί να ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός του αφού αν το δει κανείς από ψηλά μοιάζει με ένα μικρό ζωάκι.


Μπορεί η επίσκεψη στο Ποντικονήσι να απαγορεύεται για λόγους προστασίας του νησιού αλλά πολύ κοντά υπάρχει ένα άλλο πολύ σημαντικό αξιοθέατο το οποίο είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά και μπορείτε να το επισκεφτείτε. Πρόκειται για την Παναγία των Βλαχερνών, είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης το οποίο βρίσκεται στο νησάκι της Βλαχέρνας που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Σε αυτή την πεζογέφυρα θα βρείτε δεμένα μικρά καϊκια και βάρκες που μπορούν να σας μεταφέρουν.


Η καλύτερη θέα για να δείτε το Ποντικονήσι είναι από το Κανόνι. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική θέα με τη θάλασσα μπροστά, τη γραφική Παναγία Βλαχερνών και στο βάθος το Ποντικονήσι. Ξεχωριστή γίνεται η εμπειρία όταν προσγειώνονται τα αεροσκάφη στον αεροδιάδρομο που είναι πολύ κοντά. Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, σίγουρα η θέα θα σας ανταμείψει.Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs