Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Οι πάγοι που λιώνουν θα αποκαλύψουν ένα μεγάλο μυστικό του αμερικανικού στρατού - Νόμιζαν πως δεν θα έβγαινε ποτέ στην επιφάνεια


Ένα μυστικό πρότζεκτ του αμερικανικού στρατού από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που...
είχε θαφτεί -μαζί με τα τοξικά του απόβλητα- κάτω από τον αρκτικό πάγο της Γροιλανδίας (σε περιοχή που τότε ανήκε στη Δανία), αναμένεται να βγει σύντομα στην επιφάνεια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Το 1959, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το πρότζεκτ «Camp Century» για να μελετήσουν την δυνατότητα εργασίας κάτω από τον πάγο. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο εγχείρημα προσπαθούσε να καλύψει ένα άλλο σχέδιο, το «Project Iceworm», που στόχο είχε την δημιουργία χώρων εναπόθεσης πυρηνικών κεφαλών για ενδεχόμενη χρήση τους εναντίον της Ρωσίας, το οποίο έγινε χωρίς της συγκατάθεση της Δανίας και τερματίστηκε το 1964.


«Νόμιζαν πως δεν θα έβγαινε ποτέ στην επιφάνεια. Τότε, την δεκαετία του 1967, ο όρος φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν υπήρχε. Όμως το κλίμα αλλάζει και το ερώτημα τώρα είναι το εάν αυτό που βρίσκεται εκεί κάτω θα παραμείνει εκεί κάτω», αναφέρει ο Γουίλιαμ Κόλγκαν από το Πανεπιστήμιο Toronto York University που ήταν επικεφαλής συντάκτης της συγκεκριμένης έρευνας.

Το «Camp Century» ήταν μια μεγάλη υπόγεια πολιτεία με δαιδαλώδεις διαδρόμους και εργαστήρια που βρισκόταν στο σωστό σημείο για την εξαπόλυση μιας πυρηνικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας. Εκτός από εργαστήρια διέθετε ένα κατάστημα, ένα Νοσοκομείο, ένα χώρο προβολής ταινιών, ένα ναό και χώρους στέγασης 200 ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη πόλη διαθέτει διαδρόμους 4.000 χλμ και χώρους που έχουν έξι φορές το μέγεθος της Δανίας και στόχο είχαν την εναπόθεση 600 βαλλιστικών πυραύλων που ήταν τοποθετημένοι έτσι ώστε να μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία και τους δορυφόρους της. Με το πέρασμα του χρόνου οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι το σχέδιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, καθώς ο πάγος πάνω από την πόλη ήταν ασταθής και ίσως να κατέστρεφε τα τούνελ με το βάρος του.
Το 1967, η λειτουργία του Camp Century τερματίστηκε και αφέθηκε μαζί με τα πυρηνικά του απόβλητα κάτω από τον πάγο που σταδιακά το έθαψε ακόμα βαθύτερα, στα 12 μέτρα. Μόνο που η παροδική αυτή αύξηση του πάγου στο σημείο πρόκειται να αναστραφεί χάρη στην κλιματική αλλαγή. Μεταξύ 2003 και 2010, οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωσαν δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Φέτος, ξεκίνησαν να λιώνουν ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να δημιουργήσει διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τη Δανία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο