Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΔΝΤ τέλος για την Ελλάδα: Απο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις


Οι βασικές αποφάσεις για τη χώρα μας λαμβάνονται πλέον από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε ...
σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. 




Διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα μας για το αν η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογα του ΔΝΤ και πότε θα μπορούσε να το πράξει. Απάντησε ότι είναι απόφαση των ελληνικών αρχών εάν θα αγοράσουν τα δάνεια του Ταμείου, στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρησης ενεργητικού, όπως είπε.


Συγκεκριμένα τόνισε:

«Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει Να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες».

Κατά την ενημέρωση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα μας για τη συζήτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εάν τονίστηκε ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και εάν ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Απάντησε ότι «η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Ο κ. Ράις απάντησε και για τη θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων. Είπε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», τόνισε ο κ. Ράις.

Αναφερόμενο στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο εκπρόσωπος υποστήριξε πως είναι σημαντικό για τη χώρα μας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να προχωρήσει προς μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη, κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνησε, το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και στην μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs