Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

H FIFA σκέφτεται να αυξήσει τις χώρες σε 48 από το Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022 - Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο


«Η αύξηση σε 48 των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Μουντιάλ από την διοργάνωση...
του 2022 είναι και πιθανή και κατορθωτή...». 
Τάδε έφη Τζιάνι Ινφαντίνο κατά τη διάρκεια του Κογκρέσου της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC) .

Ο Ιταλό-ελβετός παράγοντας ρωτήθηκε σχετικά με το αν είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η απάντηση του φαίνεται να έβαλε έξτρα πίεση στην κυβέρνηση του Κατάρ που δεν μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να πει με σιγουριά ότι μπορεί να φιλοξενήσει 48 αποστολές (και ακόμη μεγαλύτερο όγκο φιλάθλων απ' ότι είχε αρχικά προβλέψει).

«Έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τις ομάδες από 32 σε 48. Αυτό θα συμβεί το 2026. Θα μπορούσε και το 2022; Με ξέρετε... Αυτό είναι πιθανό, γιατί όχι;», είπε με αινιγματικό ύφος ο Ινφαντίνο ωστόσο φρόντισε να δελεάσει τις Ασιατικές Ομοσπονδίες με διπλασιασμό των εκπροσώπων τους στην τελική φάση (από 4 σίγουρες θέσεις και 1 στα πλέι οφ στις 32 ομάδες τους δίνει 8 σίγουρες θέσεις και 1 στα πλέι οφ στις 48 ομάδες):

«Θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες. Είναι πιθανό και είναι κατορθωτό! Συζητάμε με τους φίλους μας στο Κατάρ, με πολλούς άλλους φίλους μας στην περιοχή και ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε για το καλύτερο...»

Αυτή η αναφορά του Ινφαντίνο «στους φίλους από την ευρύτερη περιοχή» έδωσε μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση. Το Κατάρ από τη στιγμή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για να χτίσει 8 νέα γήπεδα και διάφορες άλλες υποδομές προκειμένου να φιλοξενήσει ένα τουρνουά με 32 ομάδες. Ωστόσο από πέρσι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο των συνόρων και το μπλοκάρισμα του εναέριου χώρου από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς πλέον υπάρχουν δυσκολίες και στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το Μουντιάλ.

Φαίνεται ότι υπάρχουν συστάσεις, παραινέσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αύξηση των ομάδων σε 48 και κάποια παιχνίδια να φιλοξενηθούν σε γείτονες χώρες , ως μέσο για να επανέλθει η ηρεμία και στο διπλωματικό επίπεδο...

Ο Χασάν Αλ Ταουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του «Κατάρ 2022» (ο οργανισμός που τρέχει το πρότζεκτ) είπε από την πλευρά του ότι η χώρα του μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε ότι πρώτα θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα επέκτασης του τουρνουά.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως το αν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια επέκταση. Την απάντηση θα τη δώσουμε στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα πριν διεξαχθούν τα προκριματικά κι ελπίζω κάποια στιγμή στις αρχές του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ Ταουάντι στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs