Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Τι έγινε με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μάτι; Τίποτα, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις


Εχουν περάσει 5 μήνες από την φονική φωτιά στο Μάτι, με τους 100 νεκρούς, που προφανώς είναι ότι χειρότερο συνέβη ...
το 2018 στην Ελλάδα. 
Εχουν περάσει 5 μήνες από την στιγμή που η κυβέρνηση, που απέδωσε τους νεκρούς στην αυθαίρετη δόμηση, υποσχέθηκε κατεδαφίσεις-αστραπή ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Και ύστερα από 5 μήνες, πού βρισκόμαστε; Στο σημείο μηδέν, ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζουν προσφυγές και κατηγορηματικά αρνούνται και διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι παρά το χάος όσον αφορά τούς όρους δόμησης στην περιοχή του Ματιού, οι νεκροί δεν οφείλονται στην όποια μορφολογία του αστικού τοπίου, που έχει διαμορφωθεί εδώ και 10ετίες, αλλά στα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και ειδικά των αρμοδίων Ρένα Δούρου και Σπίρτζη, που έκαναν λόγο για χιλιάδες κατεδαφίσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το έργο της καταμέτρησης των ζημιών, μέχρι στιγμής οι μόνες κατεδαφίσεις που έχουν γίνει είναι μερικές δεκάδες «κόκκινα σπίτια» που υπήρχαν στο Μάτι, από ειδικά συνεργεία κατασκευαστικών εταιρειών -που έχουν ήδη αποχωρήσει από την περιοχή- ενώ έχουν εκδοθεί εντολές κατεδάφισης για ορισμένα σπίτια που βρίσκονται στο ρέμα του Παππά, κοντά στο Κόκκνο Λιμανάκι. Και αυτές όμως βρίσκονται στην αναμονή.


Τι απέγιναν οι κυβερνητικές υποσχέσεις;

Και όμως λίγες εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά, τα κυβερνητικά στελέχη, υποστήριζαν οτι τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στην Αττική σε 3.200, εκ των οποίων τα 2.500 βρίσκονται σε δασικές περιοχές και τα υπόλοιπα 700 σε παραλίες, στην περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα επεσήμαιναν τότε, με παρεμβάσεις τους στην Βουλή, ότι η λίστα με τα πρώτα 100 κτίσματα που θα πάνε οι μπουλντόζες για κατεδάφιση, θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στον Αύγουστο.

Το γεγονός ότι τίποτα από αυτά που έλεγαν δεν έχει προχωρήσει δεν οφείλεται μόνο στην γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, αλλά μάλλον οφείλεται σε μια πολύ πρόχειρη ανάλυση, που βόλευε την κυβέρνηση, του τι έφταιξε και θρηνήσαμε τόσα θύματα στο Μάτι αλλά και για ένα αφήγημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας, που πολύ απέχει από την αλήθεια, επισημαίνουν οι κάτοικοι στο Μάτι.


Κατεδαφίσεις για τις ανάγκες της προπαγάνδας

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη κατεδάφιση που ανακοινώθηκε στον τύπο με φανφάρες και υποσχέσεις για σκληρή εφαρμογή του νόμου ήταν η κατεδάφιση στις 2 Αυγούστου αυθαίρετης κατασκευής στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτης, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Δηλαδή μιάς μάντρα που έκλεινε την παραλία και για την οποία υπήρχαν καταγγελίες εδώ και πολλά χρόνια στις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs