Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Κροατία: Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά «για λόγους συνείδησης»


Στην Κροατία δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση. ...
Επικαλούμενη «λόγους συνείδησης», 




μια φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε πελάτισσά της στην Κροατία, προκαλώντας την οργή πολλών τοπικών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης, η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, «μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών» είπε η Σάνια Τσέραρ, της οργάνωσης CESI.

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αλλά εκφράζουν και οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

«Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί... Πού θα σταματήσει αυτό;» διερωτήθηκε η γυναίκα που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.

Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs