Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Brexit: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για ιρλανδικό διαβατήριο


Ο αριθμός των Βρετανών που υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί ιρλανδικό διαβατήριο αυξήθηκε κατά ...
22% το 2018, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Το ποσοστό των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζήτησαν να τους δοθούν ιρλανδικά διαβατήρια είναι διπλάσιο σε ετήσια βάση, καθώς η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στον ορίζοντα.

Περίπου 100.000 Βρετανοί δικαιούχοι επιδίωξαν να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη χώρας-μέλους της ΕΕ αποκτώντας διαβατήριο του κράτους που αποτελεί τον κοντινότερο γείτονα της Γηραιάς Αλβιόνος φέτος, από 81.000 το 2017 και 46.000 το 2015, τη χρονιά πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit πυροδοτήσει ραγδαία αύξηση των αιτήσεων.

Όποιος έχει γεννηθεί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία, όποιος έχει γονιό, γιαγιά ή παππού ιρλανδικής καταγωγής δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι συνολικά 6 εκατομμύρια υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν διπλή υπηκοότητα.

Οι αιτήσεις έκδοσης ιρλανδικών διαβατηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, από πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τόσο ιρλανδικό όσο και βρετανικό διαβατήριο, αυξήθηκαν κατά 2% ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Καθώς η ημερομηνία της αποχώρησης του από την ΕΕ (29η Μαρτίου 2019) απέχει πλέον λιγότερο από τρεις μήνες, η συμφωνία που έχει κλείσει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο παραμένει στον αέρα ενόψει της ψηφοφορίας του Ιανουαρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία ως τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την αναβολή ή την ακύρωση της αποχώρησης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs