Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

Κρήτη: Επίθεση λαγοκέφαλων κατασπάραξε την ψαριά – Διέλυσαν τα δίχτυα


Τα επικίνδυνα ψάρια για τον άνθρωπο κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο στις θάλασσες της χώρας ...
Το αλιευτικό με καπετάνιο τον Λάμπη Τζαράκη βρισκόταν στα ανοιχτά και στα δίχτυα βρισκόταν καλή ψαριά, 
όταν δέχτηκε επίθεση 50 λαγοκεφάλων. Τα τοξικά ψάρια όχι μόνο θέλησαν να κατασπαράξουν την ψαριά αλλά κατέστρεψαν τα δίχτυα του αλιευτικού. Οι ψαράδες επέστρεψαν απογοητευμένοι στην Ιεράπετρα αφού δέχτηκαν πλήγμα από την επίθεση και έπρεπε να επιδιορθώσουν τη ζημιά στα δίχτυα. Ενδεικτικό είναι ότι κάθε ένας από τους τεράστιους λαγοκεφάλους ζύγιζε περίπου 5 κιλά.

Τα τοξικά ψάρια συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τους ψαράδες της Ιεράπετρας αλλά και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι οι πληθυσμοί των λαγοκέφαλων έχουν μεγαλώσει σε σημείο που να μην μπορούν να πιάσουν ούτε ένα ψάρι με το καλάμι τους πριν το καταβροχθίσει το λαγόψαρο.

Έτσι, οι ερασιτέχχες αλιείς επιλέγουν πλέον να φεύγουν από την Ιεράπετρα και να πηγαίνουν στις ανοιχτές θάλασσες της Σητείας προκειμένου να φτάσει ένας μεζές στο τραπέζι τους. Όσο για τους επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ψαριά τους καταστρέφεται.

Τα επικίνδυνα ψάρια για τον άνθρωπο κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο στις θάλασσες της χώρας. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.
Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs