Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Τι προσφέρει η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat4 στην Ελλάδα


Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης ...
των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz
Με πολλαπλάσια ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με την αρχική σύμβαση του 2001, η οποία τροποποιήθηκε προ διετίας, εκτοξεύτηκε χθες παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat 4.

O Hellas Sat 4 θα τροχιοθετηθεί στην ελληνικών δικαιωμάτων γεωστατική δορυφορική θέση στις 39ο Ανατολικά του Γκρήνουιτς, συμπληρώνοντας και επαυξάνοντας τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του δορυφόρου Hellas Sat 3 οποίος εκτοξεύτηκε το 2017.

Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.

«Η χώρα μας σήμερα με την εκτόξευση του Hellas Sat 4 διασφαλίζει και επεκτείνει τα δικαιώματα της στο διάστημα και αποκτάει σημαντικές νέες δυνατότητες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών. Δυνατότητες που θα αξιοποιηθούν από τον στρατό μας και τα σώματα ασφαλείας της πατρίδας μας, για αμυντικούς σκοπούς, σκοπούς πολιτικής προστασίας αλλά και ως αναπτυξιακό και ερευνητικό εργαλείο. Το σημερινό αποτέλεσμα, οφείλεται στα πολλά και άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης που εργάστηκαν ανιδιοτελώς για αυτόν τον σκοπό, αλλά και στην Hellas Sat που επενδύει για σχεδόν δύο δεκαετίες στον τομέα του διαστήματος. Τους ευχαριστούμε θερμά. Εμείς οι Έλληνες όταν εργαζόμαστε συστηματικά και ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα» δήλωσε ο κ. Μαγκλάρας.


Η σημασία του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί:

- Ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο Διάστημα στη γεωστατική θέση 39ο Ανατολικά.

- Πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης.

- Πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (ΚΛΕΙστό Δορυφορικό ΔΙκτυο) του ελληνικού Δημοσίου, δίνοντας δυνατότητες αύξησης του αριθμού των χρηστών του σε εκατοντάδες, καθώς και υποστήριξης εφαρμογών υψηλού ρυθμού δεδομένων όπως βιντεοδιασκέψη, μεταφορά εικόνων υψηλής ευκρίνειας κ.α. Το ΚΛΕΙΔΔΙ αποτελεί επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων του Δημοσίου από την ανανεωμένη Σύμβαση, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.) ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που προκαλούν υπερφόρτωση ή και καταστροφή των υφιστάμενων επικοινωνιακών δικτύων.

- Παρέχει το απαραίτητο εύρος ζώνης για την λειτουργία δυο ακόμα κομβικών δορυφορικών σταθμών του Δημοσίου, επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων της ανανεωμένης Σύμβασης, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της.

- Διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο