Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Καταργείται μετά από 70 χρόνια ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου - Καταλύτης η περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο


Μετά από 70 χρόνια καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50), στο πλαίσιο της ...
προσπάθειας αναμόρφωσης του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα.
Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται τα ισόβια και οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 χρόνια, ενώ προβλέπεται ειδική παραγραφή 20ετίας. Επιπλέον, στην περίπτωση που αποκαθιστούν πλήρως τη ζημιά που έχουν προκαλέσει, θα έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις προβλέπεται απαλλαγή.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση, για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης των ποινικών υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν, όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ως καταχραστής του δημοσίου θα ορίζεται εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (σ.σ. απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Μάλιστα, κρίθηκε αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι ως δημόσιο ορίζεται, στον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν αφορούν φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως οι οποίοι ενδεχομένως διαχειρίζονται δημόσια περιουσία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τους καταχραστές του δημοσίου, οι νέες διατάξεις αφορούν στο σύνολο των παραβατών της ποινικής νομοθεσίας (πλημμελήματα και κυρίως κακουργήματα) περιλαμβάνει και τους καταχραστές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τους καταχραστές του δημοσίου προβλέπεται η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης η οποία θα ισχύει για όλα τα κακουργήματα.

Όπως διευκρινίστηκε για τους καταχραστές του δημοσίου υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε βάρος του δημοσίου.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο του 1608/50 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι νέες διατάξεις ψηφιστούν πριν εκδοθεί απόφαση θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το σύνταγμα, ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs