Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ηράκλειο: Οι συγγενείς «αποφυλάκισαν» τον μεθυσμένο πατροκτόνο


Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου όπου ...
εκδικάστηκε η υπόθεση της πατροκτονίας της Φορτέτσας με κατηγορούμενο έναν 35χρονο.





Με δάκρυα στα μάτια η γερόντισσα της οικογένειας, μητέρα του άτυχου 61χρονου συνταξιούχου και γιαγιά του κατηγορούμενου, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο και μόνο για να αγκαλιάσει και να φιλήσει το εγγόνι της, σύμφωνα με το patrisnews.gr.

Με δάκρυα στα μάτια απευθυνόμενη στην έδρα είπε: «Το άξιζε να έρθω εδώ παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχω. Είναι παιδί και εγγόνι μου μαζί».

Η παρουσία της ηλικιωμένης ήταν ολιγόλεπτη, καθώς η κατάσταση της υγείας της και η συναισθηματική της φόρτιση δεν επέτρεψαν την περαιτέρω εξέτασή της, κάτι που σεβάστηκε το δικαστήριο από την πρώτη στιγμή. «Έχω εννέα εγγόνια και δύο δισέγγονα. Το Δ. μου είναι καλό παιδί. Με τον μπαμπά του ήταν αγαπημένοι». Λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα η γιαγιά αγκάλιασε και φίλησε τον 35χρονο, ο οποίος έδειξε να φορτίζεται συναισθηματικά.

Με δάκρυα στα μάτια κατέθεσε νωρίτερα και η θεία του 35χρονου και αδερφή του άτυχου συνταξιούχου. «Σύσσωμη η οικογένεια, ακόμα και η δεύτερη σύντροφος του αδερφού μου με την οποία απέκτησαν μία κορούλα, στηρίζουμε τον Δ.».

Η γυναίκα επέμεινε με σθένος ότι ο ανιψιός της δεν είχε επίγνωση της κατάστασης καθώς ήταν μεθυσμένος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν κακή στιγμή. Ναι, μπορεί να τσακώθηκαν, όμως είμαι σίγουρη ότι ο ανιψιός μου δεν είχε καταλάβει πόσο τον κράτησε. Δεν το έκανε εσκεμμένα. Εγώ πιστεύω ότι ο αδερφός μου έπαθε κάποια κρίση γιατί ξέρω ότι πάθαινε κρίσεις».

Η θεία ήταν εκείνη που μαζί με τους αστυνομικούς μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας και αντίκρισε τον αδερφό της πεσμένο στο σαλόνι. Ο ανιψιός της έδειχνε χαμένος, σαστισμένος. Αστυνομικοί κατέθεσαν ότι πιθανότατα δεν είχε αντιληφθεί τη μοιραία κατάληξη της πάλης με τον πατέρα του. «Το σπίτι ανέδυε αλκοόλ. Και ο 35χρονος μύριζε αλκοόλ αν και δεν πολυμιλούσε.

Σε ερωτήσεις που του κάναμε, μας είπε: “μαλώσαμε, παλέψαμε, πέσαμε κάτω και μετά πήγα για ύπνο”» κατέθεσε αστυνομικός, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι πιθανότατα ο κατηγορούμενος δεν είχε αντιληφθεί ότι ο πατέρας του ήταν νεκρός.

Όπως ειπώθηκε, ο 35χρονος πέρασε μία δύσκολη εφηβεία, καθώς ουσιαστικά μετά τον χωρισμό των γονιών του έμεινε μόνος. Σε ηλικία 16-17 ετών έμπλεξε με τα ναρκωτικά και αυτό είχε προκαλέσει προστριβές με τον πατέρα του. Οι παππούδες του ήταν βασικό στήριγμά του. Ωστόσο τα τρία τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να ξεκόψει από την ηρωίνη και αυτό βοήθησε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον πατέρα του.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και μία βιολόγος, η οποία υπηρετεί στο Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η μάρτυρας, με βάση τα ποσοστά αλκοόλ που ανιχνεύθηκαν στο αίμα του κατηγορούμενου πολλές ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ανέφερε ότι κατά την τέλεση της πράξης το αλκοόλ στο αίμα του 35χρονου κυμαινόταν από 2,5 έως 2,6 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, με βάση τις υπολογισμούς. Μιλάμε δηλαδή για μία τρομακτική ποσότητα που επιφέρει σοβαρότατες διαταραχές.

Επιπλέον στο αίμα του 35χρονου ανιχνεύτηκαν και άλλες ουσίες όπως κάνναβη. Η συνύπαρξη τους δρουν, όπως αναφέρθηκε, συνεργικά. Μάλιστα η ύπαρξη άλλων ουσιών καθυστερεί τον μεταβολισμό του αλκοόλ, καθώς προηγείται από το ήπαρ ο μεταβολισμός αυτών.

Ελάχιστες ήταν οι φορές που ο 35χρονος κοίταξε απευθείας την έδρα στη διάρκεια της απολογίας του αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Υποστήριξε ότι οι σχέσεις με τον πατέρα του είχαν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα κάποιες φορές διέμενε στο πατρικό του για να μπορεί να προσέχει τη γιαγιά του και να την εξυπηρετεί στα ψώνια κλπ.

«Το διάστημα που ήμουν χρήστης ηρωίνης είχαμε ψυχρανθεί με τον πατέρα μου και όλη την οικογένειά μου. Και ήταν λογικό, δεν είναι αποδεκτό κοινωνικά ένα παιδί να είναι στα ναρκωτικά. Ανέφερε ότι παρακολούθησε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και κατάφερε να ξεκόψει από την ηρωίνη. Περιστασιακά έκανε χρήση χασίς όμως μπήκε στη ζωή του δυναμικά το αλκοόλ.

Για τη μοιραία νύχτα υποστήριξε ότι, αν και έχει «σπάσει» το κεφάλι του να θυμηθεί τι ακριβώς έγινε, έχει κενά μνήμης. «Δεν μπορώ να εξηγήσω τι έγινε. Πάντως δεν είναι φυσιολογικό το παιδί να σκοτώνει τον πατέρα».

Ερωτηθείς από την έδρα γιατί τον στηρίζει η οικογένειά του, είπε: «Πιστεύουν ότι είμαι καλό παιδί. Το πιστεύω και εγώ ότι είμαι καλός. Πέρασα πολλά. Έχω παλέψει πολύ να σταθώ στα πόδια μου».

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε τον 35χρονο ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με μειωμένο καταλογισμό λόγω ανυπαίτιας μέθης με αλκοόλ, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση. Κατά πλειοψηφία τού επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Τρεις ένορκοι μειοψήφησαν, προτείνοντας ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση του 35χρονου παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως έδρας. Οι τέσσερις ένορκοι και μία δικαστής έκριναν ότι θα πρέπει να βγει από τη φυλακή μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου επέφερε μεγάλη ανακούφιση στους συγγενείς του 35χρονου που βρίσκονται στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή. Από την άλλη η δικαστική «μάχη» συνεχίζεται. Όπως επισήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Πατρικαλάκης, αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης για τον εντολέα του να αποδειχθεί ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και ότι επρόκειτο για ένα τραγικό ατύχημα μεταξύ δύο μεθυσμένων ανθρώπων.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί τα Χριστούγεννα του 2017. Πατέρας, γιος και ένας φίλος του δεύτερου έπιναν παρέα από νωρίς και έδειχναν να είναι χαρούμενοι, στο κλίμα των ημερών. Μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές τι ήταν εκείνο που «πυροδότησε» τον καυγά των δύο μεθυσμένων ανδρών που οδήγησε στη γνωστή οικογενειακή τραγωδία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs