Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Guardian: Η Ελλάδα διεκδικεί πολλά δισ. ευρώ ως αποζημιώσεις πολέμου από την Γερμανία


«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στη Γερμανία ένα επίσημο διπλωματικό σημείωμα που αναφέρει ...
λεπτομερώς το αίτημά της για δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις πολέμου» αναφέρει ο σημερινός Guardian. 




«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στη Γερμανία ένα επίσημο διπλωματικό σημείωμα που αναφέρει λεπτομερώς το αίτημά της για δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις πολέμου» αναφέρει ο σημερινός Guardian.

Το άρθρο στην βρετανική εφημερίδα αναφέρει: «Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή πριν από τις κρίσιμες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αθήνα δεσμεύθηκε να ασκήσει πιέσεις στο Βερολίνο, αναλαμβάνοντας νομικά και διπλωματικά βήματα που θα στρέψουν την προσοχή στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της βάναυσης ναζιστικής κατοχής».

Ο Guardian αναφέρει επίσης: «Μέχρι τη λήξη της κατοχής, περίπου 300.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και η εβραϊκή κοινότητα της χώρας είχε σχεδόν εξαλειφθεί.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα πιο επίμονα από οποιοδήποτε άλλο μέχρι σήμερα.»

«Οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα ψήφισμα που ζητούσε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει ζημίες ύψους 300 δισ. Ευρώ μετά από συζήτηση σχετικά με τα πορίσματα μιας πανευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής έρευνας για τη γερμανική κατοχή. Τα ευρήματα έχουν περιγραφεί ως η πρώτη πλήρης ανάγνωση των ναζιστικών ωμοτήτων στην Ελλάδα.

Στην έκθεση - που καταρτίστηκε μετά από διεξοδική έρευνα των αρχείων που ελήφθησαν από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ και τη Ρωσία - η διακοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι € 11 δισ. οφειλόταν για ένα άτοκο «δάνειο κατοχής» που εξαγόταν με βίαιο τρόπο από τις γερμανικές δυνάμεις».

«Το Βερολίνο έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η αποζημίωση παραδόθηκε όταν, με διμερή συμφωνία, κατέβαλε τα 105 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα το 1960.

Ωστόσο, απευθυνόμενη στο ελληνικό κοινοβούλιο, η Σία Αναγνωστοπούλου, υπουργός που θα είναι επικεφαλής της εκστρατείας αποζημίωσης, χαρακτήρισε την επιστροφή ως ανεπαρκής» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs