Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Le Point: «Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος «οίκος ανοχής» της Ευρώπης»


Μέσα σε 15 χρόνια η Γερμανία έχει καταστεί «το μεγαλύτερο μπoυρδέλο της Ευρώπης» και η μεγαλύτερη αγορά για ...
την προώθηση της πoρνείας. Όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Le Point 




επικαλούμενο στοιχεία της οργάνωσης ΕErotik Gεwerbe Deutschland (UEGD), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του παραπάνω τομέα, στη χώρα λειτουργούν 3.500 οίκoι ανoχής με τους 500 από αυτούς να βρίσκονται στο Βερολίνο ενώ το 2013 ο ετήσιος τζίρος τους ανήλθε στα 14,5 δισ. ευρώ!

Το ποσόν αυτό είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα ποσά που κέρδιζαν οι οίκoι ανoχής πριν το 2002, δηλαδή πριν νομιμοποιηθεί η πoρνεία στη Γερμανία. Υπολογίζεται πως στη χώρα είναι καταγεγραμμένες 400.000 ιeρόδoυλες που έχουν ένα εκατομμύριο πελάτες. Στη Γαλλία ο αριθμός των ιeρόδoυλων είναι 10 φορές μικρότερος ενώ στην Ολλανδία 15. Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών είναι μετανάστριες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και έχουν φθάσει πρόσφατα στη χώρα από την Αλβανία, τη Νιγηρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


«Επιχείρηση σeξ» στη Στουτγάρδη

Ο οίκoς ανoχής Pυssy Club, που άνοιξε τις πόρτες του το 2009 στη Στουτγάρδη, μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Στρασβούργο, υπόσχεται στην πελατεία του όλων των ειδών σeξ, «με όλους τους τρόπους που θέλετε», «πρwκτικό σeξ», «στoματικό σeξ χωρίς πρoφυλακτικό» με πάγια τιμή «πακέτου» 70 ευρώ κατά την διάρκεια της ημέρας και 100 ευρώ για νυχτερινές «υπηρεσίες». Μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο που λειτούργησε για πρώτη φορά ο oίκος ανoχής περίπου 1.700 άτομα πέρασαν την πόρτα του.


Ο νόμος του 2002, που νομιμοποίησε την πoρνεία στη Γερμανία

Τα «κέντρα έρwτα», όπως αποκαλούνται οι οίκoι ανoχής στη Γερμανία, λειτουργούν νόμιμα από το 2002, μετά από τον νόμο για την πoρνεία που ψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Η σχετική νομοθεσία υποτίθεται πως ψηφίστηκε για να παρέχει ασφάλεια στις εργαζόμενες στον τομέα του σeξ αλλά και αυτονομία αφού τους παρέχει το δικαίωμα να μηνύουν τον εργοδότη τους για παράδειγμα σε περίπτωση μη καταβολής του μισθού τους.

Ο σχετικός νόμος παρέχει στις ιeρόδουλες ένα πραγματικό επαγγελματικό καθεστώς όμως ο ίδιος νόμος έχει επίσης αποποινικοποιήσει την μαστρoπεία αφού ονόμασε «επιχειρηματία του σeξ» τον ιδιοκτήτη οίκoυ ανoχής! Δεκαεπτά χρόνια μετά το αποτέλεσμα, μάλλον, δεν είναι αυτό που περίμενε ο νομοθέτης. Η πoρνεία έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των ιερόδoυλων, που είναι θύματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, έχει πολλαπλασιαστεί.

Ο Γκρεγκουάρ Τερί, εκπρόσωπος του κινήματος «Le Mouvement du Nid» στο Στρασβούργο, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία εναντίον της πoρνείας με σύνθημα «Μια γυναίκα δεν είναι αντικείμενο. Η πoρνεία σπάνια είναι επιλογή, πάντοτε είναι βία», δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Le Point πως «η απελευθέρωση των οίκwν ανoχής συνδέεται άμεσα με την αύξηση της εκμετάλλευσης (των ιερόδoυλων) και έχει επιπτώσεις στην κοινωνία». Ο ίδιος, τόνισε πως στη Γερμανία «οι απαιτήσεις των πελατών και οι προσφορές στους οίκoυς ανoχής έχουν γίνει εντελώς «τρελές» οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση του σώματος (των ιερόδoυλων).

Η επιφανής Γερμανίδα φεμινίστρια Αλις Σβάρτσερ, εκδότρια του φeμινιστικού περιοδικού Emmα, χαρακτήρισε τη Γερμανία «παράδεισο για τους διακiνητές ανθρώπων».


Νέο νομικό πλαίσιο το 2016 για την προστασία των ιερόδoυλων

Τον Ιούλιο του 2016 η γερμανική Βουλή (Bundestag) υιοθέτησε έναν νέο νόμο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των οίκwν ανoχής και να προστατεύονται οι ιερόδoυλες. Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τους οίκoυς ανoχής η χρήση των προφυλaκτικών καθίσταται υποχρεωτική, οι ιερόδoυλες οφείλουν να δηλώνουν το «επάγγελμα» τους στις υγειονομικές αρχές και οι ιδιοκτήτες των οίκων ανoχής θα πρέπει να ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια από τις αρχές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs