Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

«Φωτιές» ανάβει ο Ερντογάν: «Ο Αλλάχ να φωτίσει ΗΠΑ και ΕΕ – Δεν φεύγουμε από την Μεσόγειο – Θα προστατέψουμε τα πλοία μας»


Σε νέα εμπρηστική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας μετά τον τυφώνα αντιδράσεων από ...
ΗΠΑ και Ευρώπη για τις γεωτρήσεις που θέλει να κάνει με τον Πορθητή μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου.




Σε αυτή ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα πλοία Πορθητής και Μπαρμπαρός από την περιοχή και ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Λίγο νωρίτερα ο Ερντογάν, είχε κάνει επίκληση στον Αλλαχ ζητώντας να φωτίσει ΗΠΑ και Ευρώπη που του ζητούν να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της χώρας του.

Τούρκικο υπουργείο Ενέργειας: «Προσέγγιση της Τουρκίας για win – win»

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή, δηλώνει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας και καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win – win, όπως αναφέρει.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής “βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσον και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές», προστίθεται.

«Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs