Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Κτηματολόγιο: Δεν ισχύει η εξάμηνη παράταση προς όλους - Ποιους αφορά


Κρίσιμες διευκρινίσεις για τις περιοχές που παίρνουν παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έδωσε ...
το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίου αφορά τις περιοχές της χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου.

Το ΥΠΕΝ αναφέρει σχετικά με το Κτηματολόγιο ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα «περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, σε όλη τη χώρα, κατά έξι μήνες».

Αντ’ αυτού, διευκρινίζει ότι «οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο -που πλέον συγκεντρώνει δηλώσεις και για νησιά του Αιγαίου- ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα».


Έγκαιρα οι δηλώσεις, ειδάλλως προβλέπονται πρόστιμα

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι, αντίθετα, «η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη».

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας εγκαίρως, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν την προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs