Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Αττική Οδός: Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στα διόδια


Προς απόσυρση, τουλάχιστον επί του παρόντος, φαίνεται να οδεύουν οι ανακοινωθείσες λίγο πριν από...
τις εκλογές αυξήσεις των διοδίων της Αττικής Οδού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών.
Όπως σημειώνει το Έθνος, οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να έχει έρθει σε μία καταρχήν συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Το υπουργείο ως ένδειξη καλής θέλησης άφησε να εκπνεύσει η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του τέως υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, η οποία είχε έρθει ως απάντηση στην αναγγελία των αυξήσεων και ουσιαστικά απαγόρευε την επιβολή αυξήσεων. Ωστόσο η ΠΝΠ είχε διάρκεια ισχύος για διάστημα 45 ημερών και προκειμένου να συνεχιστεί η ισχύς της θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τη Βουλή πριν την εκπνοή της.

Η κίνηση της νυν ηγεσίας του υπουργείου φαίνεται ότι εκτόνωσε σε ένα βαθμό την ένταση που είχε δημιουργηθεί από την απαίτηση αυξήσεων εκ μέρους της Αττικής Οδού, η οποία επεσήμαινε ότι αυτές προβλέπονταν από τη σύμβαση αλλά και από το σαφές μήνυμα του υπουργού Κώστα Καραμανλή ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τη νέα κυβέρνηση με μονομερείς ενέργειες. Παράλληλα είχε ξεκινήσει και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική Οδός Α.Ε. είχε ανακοινώσει την επιβολή αυξήσεων ύστερα από 13 χρόνια σε δύο δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2019 με το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων να έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2020. Συγκεκριμένα η τιμή του διοδίου θα έφτανε στα 3 ευρώ από την 1η Ιουλίου από 2,80 που είναι σήμερα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ανέβαινε στα 3,30 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της παραχώρησης της Αττικής Οδού φτάνει έως το 2024 και πλέον θα πρέπει να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την μελλοντική τύχη της παραχώρησης δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει εξέλιξη και για τις υπό συζήτηση επεκτάσεις με έργα των οποίων η αξία ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και εξετάζεται να γίνουν με διαγωνισμό με τη λήξη της παραχώρησης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs