Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Για πρώτη φορά χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στο Χονγκ Κονγκ


Κλυδωνισμούς στο Χονγκ Κονγκ προκαλούν οι κλιμακούμενες διαδηλώσεις – Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν ...
από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανάκτησης της εμπιστοσύνης
Στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του Χονγκ Κονγκ, κι ενώ οι κλιμακούμενες διαδηλώσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που για πρώτη φορά πραγματοποίησαν πορεία, θέλησαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στους διαδηλωτές, όπως επίσης και να καλέσουν τις αρχές να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Η πορεία των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ειρηνική, ενώ πολλοί κάλυψαν το πρόσωπό τους για να μην μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα, αντί να σπρώχνει την αστυνομία στην πρώτη γραμμή ως ασπίδα», δήλωσε η Κάθι Γιπ, 26χρονη δημόσια υπάλληλος.

The dissent of Hong Kong bureaucrats and civil servants — an unprecedented protest and a huge embarrassment to Carrie Lam and her administration. The rally is about to begin.
Συνελήφθησαν 8 άτομα

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Ανάμεσά τους και σημαντικό μέλος του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αστυνομικοί έκαναν κατασχέσεις όπλων και ύποπτων υλικών για κατασκευή βόμβας μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σε κτήριο.

Παράλληλα, το σαββατοκύριακο προγραμματίζονται πολλές διαδηλώσεις σε όλο το Χονγκ Κονγκ. Τη Δευτέρα η πόλη αναμένεται ότι θα παραλύσει, λόγω της μαζικής απεργίας σε κλάδους όπως των μεταφορών, των σχολείων και των επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να παραλύσει την πόλη. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, αποτελούν μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τους κυβερνώντες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο.
Αιτία των διαδηλώσεων νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Οι διαδηλώσεις κατά ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, που πλέον αποσύρθηκε, έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους πολίτες να ζητούν μεγαλύτερη δημοκρατία και την παραίτηση της κυβερνήτου του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Υπό την κινεζική κυριαρχία επετράπη στο Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει διευρυμένες ελευθερίες, όπως ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, αλλά πολλοί κάτοικοι βλέπουν το νομοσχέδιο για την έκδοση ως ένα ακόμα βήμα προς την υπαγωγή του Χονγκ Κονγκ στον έλεγχο της Κίνας.

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος του Χονγκ Κονγκ είναι ήδη στο χείλος της κατάρρευσης», ανέφερε μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων σε ανοικτή επιστολή τους προς την Κάρι Λαμ. «Το Χονγκ Κονγκ ανέκαθεν ετύγχανε καλής αντιμετώπισης και απολάμβανε έναν υψηλό βαθμό ελευθερίας. Είναι κρίμα που έχουμε δει τόσο ακραία καταπίεση…». Η ομάδα ζήτησε από τη Λαμ να ανταποκριθεί θετικά σε πέντε αιτήματα των πολιτών: να μπει οριστικά στο συρτάρι το νομοσχέδιο για την έκδοση, να μην χαρακτηρίζονται «ταραχές» οι διαδηλώσεις, να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, να διενεργηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και να εκκινήσουν και πάλι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πόλη των 180.000 δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι συνάδελφοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού για να στηρίξουν τις βασικές αξίες των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας διαδήλωσαν σήμερα κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Το σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας γίνονται ολοένα και πιο βίαιες. Η αστυνομία έχει δεχθεί επικρίσεις για την υπερβολική χρήση βίας και για το δεν κατάφερε να προστατεύσει τους διαδηλώσεις από επιθέσεις που έγιναν, σύμφωνα με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, από εγκληματικές οργανώσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs