Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Time: Η άτεκνη γενιά της Αμερικής - Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να αποκτήσουν απογόνους


Στοιχεία που σοκάρουν για τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό Time, κάνοντας...
λόγο για μια ολόκληρη γενιά που επιλέγει συνειδητά να μην αποκτήσει διαδόχους. 




Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό αναφέρεται το ποσοστό γεννήσεων είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας, ενώ από το 2007 έως το 2011 το ποσοστό γεννήσεων κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση. Μια έρευνα του ινστιτούτου Pew Research του 2010 δείχνει ότι μια στις πέντε Αμερικανίδες επιλέγει να μην τεκνοποιήσει, όταν το 1970 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μια στις δέκα.

Σύμφωνα με το Time η δημόσια συζήτηση εξαιτίας αυτού του φαινόμενου στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλά «στρατόπεδα» καθώς υπάρχουν πολλοί ειδικοί και ερευνητές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην οικονομία της χώρας στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο καθώς οι γυναίκες που επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά αυξάνονται διαρκώς και καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, δημιουργείται ένα νέο καθεστώς, όπου η θηλυκότητα δεν συνεπάγεται τη μητρότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ότι υπάρχει αυτό που ονομάζεται «μητρικό ένστικτο, αλλά μόνο όταν το παιδί γεννηθεί. Εάν η φύση ωθεί τη γυναίκα να αποκτήσει παιδί, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.


Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που δεν αποκτούν παιδιά, είναι απλώς πιο έξυπνες. Στο London School of Economics, ο ερευνητής Σατόσι Καναζάβα υποστηρίζει ότι οι εξυπνότερες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν απογόνους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εύρηματα του δείχνουν ότι μια αύξηση του IQ κατά 15% μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού κατά 25%. Όταν μάλιστα προσέθεσε και την οικονομική επιφάνεια και την εκπαίδευση συμπέρανε ότι περισσότερη ευφυΐα σημαίνει λιγότερους απογόνους.

Σύμφωνα με το Time εκτός από τις νέες συνθήκες ζωής, την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών σε κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχει αλλάξει τα στερεότυπα της εποχής των baby – boomers. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύει το περιοδικό το κόστος για ένα νεογέννητο μέχρι την ηλικία των 18 αγγίζει τα 235.000 δολάρια κατά μέσο όρο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs