Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Χιλή: Γιατί όσοι συλλαμβάνονται φωνάζουν δυνατά το όνομα και τη διεύθυνση τους - Η σοκαριστική απάντηση


Η κρίση που συγκλονίζει από τη 18η Οκτωβρίου τη Χιλή κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους ...ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν — κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό — δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

...................................

Πορείες, επεισόδια, εμπρησμοί και εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

Στα ξένα ΜΜΕ που βρίσκονται στη χώρα προκάλεσε εντύπωση το εξής γεγονός: Όταν κάποιος Χιλιανός συλλαμβάνεται, φωνάζει αμέσως και δυνατά το όνομά του και που μένει. Αυτό προκάλεσε ερωτήσεις σε διαδηλωτές, οι οποίοι έδωσαν σοκαριστική απάντηση.

Επί Πινοσέτ, πολλοί από τους συλληφθέντες εξαφανίζονταν και τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή εκτιμάται ότι είναι 9.800 περισσότερα από ό,τι πιστευόταν, με συνέπεια να ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο.

Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας (1973-1990), ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.

Ακριβώς αυτός ο τρόμος του παρελθόντος, των εξαφανισμένων και των απαχθέντων από το καθεστώς, είναι που ξύπνησε στη σημερινή Χιλή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι οι ένοπλες δυνάμεις «να επιστρέψουν στους στρατώνες» τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs