Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Αδέσποτα σκυλιά σκότωσαν τα ελάφια στον Δημοτικό Κήπο Κατερίνης


Eπίθεση από αδέσποτα μεγαλόσωμα σκυλιά δέχθηκαν τα ελάφια, που βρέθηκαν νεκρά, πριν από λίγες μέρες στον ...Δημοτικό Κήπο Κατερίνης. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο κτηνίατρος Λεωνίδας Τζέγκας, ο οποίος εξέτασε τα νεκρά ζώα, που έφεραν δαγκώματα και πληγές σε όλο τους το σώμα.

«Προφανώς ήταν κάποια αγέλη από αδέσποτα σκυλιά, που πήδηξε τον χαμηλό φράκτη και επιτέθηκε στα ελάφια», ανέφερε ο κτηνίατρος ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα στειρώσεων που υλοποιεί ο δήμος Κατερίνης.

Κατά τον ίδιο, παρά τις στειρώσεις που τα τελευταία 2,5 χρόνια, φτάνουν τις 1000, ο αριθμός των αδέσποτων, κυρίως έξω από την πόλη της Κατερίνης, έχει πολλαπλασιαστεί.

«Αν και τα σκυλιά δεν έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους, εντούτοις μας έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε κατσίκια και σε κοπάδια ζώων», τόνισε ο κ.Τζέγκας επισημαίνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και στον δήμο Κατερίνης, προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.


Τι μπορείς να κάνεις αν βρεθείς ανάμεσα σε αδέσποτα σκυλιά

Ένα σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για την Κατερίνη, αλλά και για το κέντρο αρκετών άλλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Λαμία, τα αδεσπότα σκυλιά, που προφανώς έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους αφού κάποια φέρουν κολάρα και είναι ράτσας λόγω αδυναμίας συντήρησής τους, δεν μπορεί παρά να επιλυθεί παρά με παρέμβαση των αρμοδίων, και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των ζωόφιλων. Κι αυτό επειδή δεν μπορείς να παρατάς όπου να 'ναι ένα ζώο το οποίο ανέλαβες να φροντίσεις.

Από κει και πέρα καλό είναι σε περίπτωση που βρεθούμε απέναντι από αγέλη αδέσποτων, επειδή δεν γνωρίζουμε τον χαρακτήρα, τις αντιδράσεις και τα βιώματά τους, να μην προσπαθήσουμε επ' ουδενί να τα φοβίσουμε με ξύλα ή πέτρες γιατί μπορεί να προκαλέσουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, να αγριέψουν, ακόμα και να επιτεθούν ή να μας δαγκώσουν, απειλώντας τη σωματική μας ακεραιότητα.

Καλύτερα είναι να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε ή με σταθερή και δυνατή φωνή να τα διώξουμε. Αλλάζουμε πεζοδρόμιο, μιλάμε με σταθερή φωνή και απομακρυνόμαστε όχι γρήγορα αλλά με σταθερά βήματα. Εννοείται πως δεν πρέπει να τρέξουμε και βάλουμε τις φωνές. Άνθρωποι και ζώα μπορούμε να ζούμε αρμονικά αρκεί να επανακαθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στη φύση και την ίδια την ζωή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs