Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η μητέρα Τερέζα του Νεπάλ: Η άγνωστη ηρωίδα που έχει σώσει 18.000 κορίτσια από την κακοποίηση


Η “Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ” που ακούει στο όνομα Anudarha Koirala, είναι μία γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της ...
στην υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών που πέφτουν θύματα sex trafficking.

Ίνδαλμά της είναι η Μητέρα Τερέζα, από την οποία έχει πάρει και το προσωνύμιό της: Η Anudarha Koirala, η επονομαζόμενη «Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ», ανέκαθεν ένιωθε πως ο σκοπός της ζωής ήταν να υπηρετεί τους συνανθρώπους της.
Αφοσιώθηκε στην προστασία κοριτσιών από σεξουαλική σκλαβιά

Σκοπός που επιδίωξε, για δύο δεκαετίες, ως δασκάλα μικρών παιδιών στο Κατμαντού, προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί σε μια μεγαλύτερη αποστολή: στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη σεξουαλική σκλαβιά.


Θύμα ακραίας σωματικής κακοποίησης από τον άνδρα της

Το αρχικό ερέθισμα δόθηκε από τους πρωινούς περιπάτους της δίπλα από τον ναό Pashupatinath στη δεκαετία του ’90, όπου η Koirala συναντούσε συχνά γυναίκες επαίτες. Άρχισε να μιλάει μαζί τους και διαπίστωσε ότι όλες είχαν πέσει θύματα κάποιου είδους βίας κατά των γυναικών.


Ήταν ευκολότερο για εκείνη να ταυτιστεί με τις ιστορίες τους, καθώς και η ίδια είχε πέσει θύμα ακραίας σωματικής κακοποίησης, στα χέρια του πρώην συζύγου της. «Κάθε μέρα, έτρωγα ξύλο. Και μετά είχα τρεις αποβολές που πιστεύω ότι οφείλονταν στα χτυπήματα. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί τότε δεν ήξερα πού να απευθυνθώ και σε ποιον να μιλήσω» είπε το 2010 στο CNN.
“Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ”: Παρέδιδε μαθήματα φυλετικής βίας και ενδυνάμωσης

Παρακινημένη λοιπόν από την προσωπική εμπειρία της και τις συζητήσεις με τις γυναίκες που είχαν βρεθεί στον δρόμο να ζητιανεύουν λίγες ρουπίες, άρχισε να παραδίδει σε γυναίκες μαθήματα γύρω από ζητήματα φυλετικής βίας και ενδυνάμωσης.


Βοήθησε μαθήτριές της να γίνουν πλανόδιες πωλήτριες

Σε καθεμία από τις πρώτες της, οκτώ μαθήτριες έδωσε 1.000 ρουπίες από το εισόδημά της, για να ξεφύγουν από την επαιτεία και να γίνουν πλανόδιες πωλήτριες. Εισπράττοντας ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη τους, ήταν σε θέση να προσφέρει ασφάλεια και μια οικονομική ανάσα και σε άλλες γυναίκες που τα είχαν ανάγκη.

Ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Maiti Nepal

Το 1993 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Maiti Nepal, μέσα από την οποία εδώ και 26 χρόνια στηρίζει γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη σεξουαλική σκλαβιά, ένα παρεμπόριο που ανθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Νεπάλ.

«Πρόκειται για φτωχές περιοχές με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος εμφανιστεί και προσφέρει σε ένα κορίτσι δουλειά, συνήθως είναι οι γονείς του που το ενθαρρύνουν να τον ακολουθήσει, χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει» σχολίασε στην Guardian.


Αυτή τη στιγμή η οργάνωσή στηρίζει πάνω από 1.000 παιδιά

Αυτή τη στιγμή η οργάνωσή της στηρίζει πάνω από 1.000 παιδιά, σε τρία καταφύγια όπου προωθούνται κορίτσια που ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για trafficking. Η Maiti Nepal μετρά επίσης 11 καταφύγια για κορίτσια που έχουν διασωθεί από τη σεξουαλική σκλαβιά, δύο κέντρα περίθαλψης για γυναίκες και παιδιά με HIV/AIDS και ένα σχολείο.


Η οργάνωση υπολογίζεται ότι έχει σώσει πάνω από 18.000 κορίτσια

Η Koirala, στα 70 χρόνια της, συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στο sex trafficking με κάθε διαθέσιμο μέσο: με καμπάνιες ευαισθητοποίησης, προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες γυναίκες. Από την ίδρυσή της η οργάνωση υπολογίζεται ότι έχει σώσει πάνω από 18.000 κορίτσια.

«Όταν βλέπω πόσο πονάνε -σωματικά αλλά και ψυχικά- με θορυβεί τόσο, που δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα μου. Μου δίνει τη δύναμη να αγωνιστώ να ξεριζώσω αυτό το έγκλημα» είπε αυτή η γυναίκα, υπόδειγμα τόλμης, επιμονής και μεθοδικότητας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs