Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Κόκκινο σπίτι στη Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του, ο μύθος ότι είναι στοιχειωμένο και εικόνες από το εσωτερικό του


Το στοιχειωμένο Κόκκινο Κτίριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, αποτελεί μυστήριο, τόσο για ...
τους Θεσσαλονικείς, όσο και τους διερχόμενους από αυτό το σημείο.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μυστηριώδες Κόκκινο Κτίριο τράβηξε ο Θεσσαλονικιός Graphic Designer, Κωνσταντίνος Πέγκος, ο οποίος κατάφερε να απαθανατίσει με τον φακό του τα δωμάτια του διατηρητέου κτιρίου.
Οι φωτογραφίες αποκάλυψαν κρυφές ομορφιές

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ομορφιές που για τους περισσότερους ήταν κρυφές μέχρι και σήμερα. «Έχοντας ακούσει πολλές ιστορίες στην οικογένεια μου για το ότι ο παππούς μου, Κωνσταντίνος Πέγκος, έζησε μια περίοδο της ζωής του, μάλλον τη δεκαετία του 1930, σε αυτό το σπίτι, μου είχε δημιουργηθεί έντονη περιέργεια για το πως θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το σπίτι εσωτερικά. Ώσπου, τα έφερε ο χρόνος και πέρυσι τον Ιανουάριο κατάφερα, με τη βοήθεια ενός φίλου, να περάσω την είσοδο του σπιτιού» αναφέρει στο Thestival ο κ. Πέγκος.


Αστική πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα

Οι εικόνες μας ξεναγούν στο λεγόμενο και Μέγαρο Λόγγου, το εσωτερικό του οποίου είναι εξίσου εντυπωσιακό με την εξωτερική του όψη. Παρά τα πολλά σημάδια εγκατάλειψης, οι τοίχοι του κτιρίου αποπνέουν μια αρχοντιά και προσελκύουν τα βλέμματα όσων ενδιαφέρονται για τη νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.


Υπάρχουν σημάδια για πρόσφατους “επισκέπτες”

«Μιλάμε για αστική πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα. Η αύρα παλαιότερων εποχών είναι διάχυτη παντού, αν και υπάρχουν πολλά σημάδια ότι και πιο πρόσφατα έχουν υπάρξει διάφοροι “επισκέπτες”» αναφέρει ο κ. Πέγκος και συμπληρώνει: «Η παλιά κουζίνα και ο φούρνος με το κάρβουνο, ο καυστήρας, τα μπάνια ακόμα και το κουδούνι σε μια από τις πόρτες του δευτέρου ορόφου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σαν ο χρόνος να σταμάτησε κάποιες δεκαετίες πριν».


Τα φαντάσματα, οι βρικόλακες και ο… Ιβάν Σαββίδης

Το «Κόκκινο σπίτι» κατασκευάστηκε το 1926 από την ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία «Νέων Χωρών», για την οικογένεια του βιομήχανου Γρηγόρη Λόγγου. Οι ιστορίες που έχουν ακουστεί γι” αυτό, είναι πολλές.

Κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για αυτοκτονίες, φαντάσματα και βρικόλακες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι τα πολλά… παράξενα που συμβαίνουν στο κτίριο δικαιώνουν όσους το θεωρούν στοιχειωμένο.

Μια ακόμη πληροφορία που διέρρευσε, όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, είναι ότι το διατηρητέο κτίριο αγόρασε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Η πληροφορία είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αξιοποίησης του κτιρίου, ούτε έχουν εκτελεστεί νέες εργασίες.

Όπως και να έχει, το Κόκκινο Κτίριο παραμένει το στολίδι της Πλατείας Αγίας Σοφίας και οι Θεσσαλονικείς θα ήθελαν να το δουν να αποκτά και πάλι ζωή.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του!

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs