Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Jumbo: Ανοίγει κατάστημάτα του όλες τις Κυριακές - Οι αντιδράσεις


«Aγαπητοί μας πελάτες σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ...
ωράριο λειτουργίας 11.00 - 18.00» αναφέρει σε μήνυμά της η αλυσίδα Jumbo, καλωσορίζοντας τους πελάτες της στο νεοσύστατο κατάστημά της στην Κατερίνη, ενώ σε ανάλογο καλωσόρισμα προέβη και στην Πρέβεζα, αξιοποιώντας τη μεταβίβαση στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της ευθύνης για τη λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των οκτώ που ορίζει η νομοθεσία. Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις.
Σημειώνεται ότι αυτές οι οκτώ Κυριακές είναι η πρώτη Κυριακή των χειμερινών και καλοκαιρινών εκπτώσεων καθώς και η πρώτη Κυριακή του εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Επίσης, σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή. Επιπλέον η νομοθεσία επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους (σύνολο 8 Κυριακές).

Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική έχουν αρθεί παλαιότεροι περιορισμοί και επιτρέπεται πλέον υπό προϋποθέσεις η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές με την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και την προσθήκη της εξής παραγράφου σε αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013: «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

Το θέμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με ενδεικτική ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του Ν.Πρέβεζας που ζητά άμεση ανάκληση της απόφασης της Jumbo, ήρθε και στη Βουλή μέσω ερωτήσεων που κατέθεσαν τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης σε αρμόδιους υπουργούς για το τι προτίθενται να κάνουν σε περίπτωση που δεν έχει τηρηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για αιτιολογημένη απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και αν είναι σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων και άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δρομολογούν λειτουργία των δραστηριοτήτων τους στο σύνολο των Κυριακών του έτους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs